Itthon

A homofób propagandatörvény is téma volt a második miniszterelnök-jelölti vitán

Tegnap este 18:30 és 20:15 között zajlott az RTL Klubon, valamint az RTL Most+ streaming oldalon az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek második vitája, ahol téma volt az LMBTQ-közösség jogegyenlősége is.

A megszólalások sorát Fekete-Győr András (Momentum) indította, aki kijelentette, eltörölné a parlament által júniusban elfogadott homofób propagandatörvényt, bevezetné az egyenlő házasságot és lehetővé tenné az azonos nemű párok számára gyermek örökbefogadását. Kiemelte, hogy ő volt az egyetlen miniszterelnök-jelölt, aki részt vett a Pécs Pride-on (a Pécs Pride Felvonulásról készült percről-percre beszámolunk itt olvasható).

Jakab Péter (Jobbik) azt mondta, hogy szerinte csak férfi és nő házasodhat és azt tudja garantálni, hogy a szexuális kisebbségeket Magyarországon az ő miniszterelnöksége idején nem fogják diszkriminálni. Jakab Pétert a Budapest Pride pont a napokban szólította fel, hogy hagyja abba a homofób viccelődést az országgyűlésben.

Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom) arról beszélt, hogy egy olyan Magyarországot építene, ahol mindenki nyíltan vállalhatja a szexuális orientációját. Kifejtette, hogy katolikusként ő a szekularizált államban hisz, ahol az egyház szabályozza az egyházi esküvőt, az állam pedig a polgárit. Jogegyenlőséget akar és bár ő személyesen nem jár pride felvonulásra, nem is ellenzi. Megjegyezte, hogy az idei felvonulások is kulturáltak és békések voltak.

Dobrev Klára (DK) hangsúlyozta, hogy ő tesz is az LMBTQ emberek egyenlőségért: az Európai Parlament elfogadott egy határozatot, ami kilátásba helyezi, hogy az egész unióban bevezessék az egyenlő házasságot. Szerinte az a legfontosabb, hogy minden gyerek szerető családban nőjön fel.

Karácsony Gergely (PM-MSZP-LMP) kiemelte, hogy büszke arra, hogy ő volt az első polgármester, aki a városházára kihelyezte a szivárványzászlót – még 2019-ben Zuglóban, majd főpolgármesterként is. Emellett ő volt az első főpolgármester, aki beszédet mondott a Budapest Pride Felvonuláson. Vállalta, hogy eltörölne minden diszkriminatív törvényt. (A Karácsony Gergellyel tavaly szeptemberben készített interjúnk itt olvasható el.)

Érdekesség, hogy az öt jelölt közül Fekete-Győr András és Dobrev Klára használta az LMBTQ betűszót, míg Jakab Péter szexuális kisebbségekről, Márki-Zay Péter pedig homoszexuálisokról beszélt. Karácsony Gergely egy alkalommal használta a szexuális kisebbség kifejezést.

A Telex összefoglalója a tegnapi vitáról:

 

 

Valamint beszámolónk arról, miért fontos az LMBTQ közösségnek az előválasztás és a kormányváltás és mit tapasztaltunk a szavazás során önkéntesként és szavazóként. Az előválasztás hivatalos honlapja, hogy hol lehet személyesen szavazni, valamint az online szavazás ide kattintva érhető el.

 

Előválasztási tapasztalataink szavazóként és önkéntesként

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin