Nagyvilág

A homofób lengyel politikus kénytelen pénzzel támogatni a pride felvonulást

fotó: Radio Lublin Archívum

 

Tomasz Pitucha, a kormányzó lengyel Jog és Igazságosság (PiS) politikusa 5000 złotyval, átszámítva közel 400 ezer forinttal támogatja Lublin városának pride felvonulását, amit október 23-án tartanak. A politikus persze nem önszántából teszi ezt – a bíróság kötelezte erre, és miután nem volt hajlandó fizetni, a végrehajtók bevasalták rajta az összeget.

Pitucha a városi önkormányzat tagjaként még három évvel ezelőtt posztolt a Facebookon arról, hogy a pride „a pedofíliát és a homoszexualitást reklámozza”. A gyűlöletkeltő poszt után egy lengyel aktivista, a pride egyik szervezője, Bart Staszewski beperelte a politikust. 2019-ben a bíróság el is ítélte Pituchát rágalmazásért, miután a bíró megállapította, hogy a pride célja az egyenlőség és a tolerancia előmozdítása, a pedofíliával való összekapcsolása pedig valótlan és káros volt, számol be róla az NFP.

„Nem változtatom meg a véleményemet a felvonulások káros voltát illetően, különösen a fiatalok számára. Talán sok pert kell még elveszíteni ahhoz, hogy megállítsuk ezt a gonoszságot, ami a homoszexualitás népszerűsítésével történik Lengyelországban”

 

– mondta Pitucha a bírósági döntés után, ugyanakkor jelezte, hogy elfogadja az ítéletet. A pénzbüntetést azonban nem volt hajlandó kifizetni, végül a támogatói dobták össze számára a pénzt, és végrehajtók segítségével kapták meg a lublini pride szervezői:

„A menet szervezésére és az LMBTQ emberek terápiás támogatására fogjuk fordítani.”

 

Pitucha nem egy egyszerű vidéki politikus. Egykori mentora, a jelenlegi oktatási miniszter Przemysław Czarnek javaslatára kinevezték a nemzeti pedagógusképző intézet, az Oktatásfejlesztési Központ igazgatóhelyettesévé.

Az oktatási miniszter a lengyelországi kormánypárt LMBTQ-ellenes gyűlöletpropagandájának egyik arca, aki szerint a melegek soha nem lehetnek egyenrangúak „a normális emberekkel”.

„Meg kell védenünk a családokat az ilyen korrupt, romlott és abszolút erkölcstelen viselkedéstől, meg kell védenünk magunkat az LMBT ideológiától. Hagyjuk már ezeket a hülyeségeket az emberi jogokról és egyenlőségről! Ezek az emberek nem egyenlőek a normális emberekkel.”

 

 

Lengyel oktatási miniszter: A melegek nem egyenlőek a normális emberekkel

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb