Hírek

A homofób férfiak hajlamosabbak az öngyilkosságra

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

 

Egy új kutatás eredményei szerint az agresszív és homofób macsók nem csupán az erőszakra hajlamosabbak, de a mentális problémákra is jóval nagyobb az esélyük az átlagnál. A University of Pittsburgh egyetem kutatói egy 15 fokú skálán vizsgáltak olyan attitűdöket, mint az agresszió, az uralkodási vágy, a hiperszexualitás, vagy épp a merev nemi szerepekben való gondolkozás.

Három országból 3600 férfi adatait vizsgálták a 18-30 éves korcsoportból, és osztályozták a skálán annak megfelelően, mennyire értettek egyet olyan kijelentésekkel, mint például a meleg férfiak nem igazi férfiak, vagy hogy a heretó és meleg férfiak közötti barátság teljesen rendben van és normális.

Az eredményeik azt mutatják, hogy a skála macsó végén lévő férfiak ötször nagyobb valószínűséggel érintettek szexuális zaklatásban, vagy online/fizikai/verbális bántalmazásban, valamint kétszer nagyobb körükben a depresszió vagy az öngyilkos hajlamok előfordulása.

„Ezek az eredmények rámutatnak, mennyire káros lehet a túlzott férfiasság az érintettek környezetében élőkre nézve, a párjukra és a családtagjaikra. Nem szabad elfelejteni, hogy mindenkire hatással van és mindenkit befolyásol az a heteronormatív társadalom, amelyben élünk”

– nyilatkozta Amber Hill, a tanulmány szerzője a Daily Mailnek. A mérgező férfiasság, a toxic masculinity hatása számos online posztban is tetten érhető, ahol olyasmiket kérdeznek a férfiak, hogy nekik szabad-e gyönyörködniük a naplementében, élvezni a gyümölcskoktélokat vagy a kényelmes székeket, és hogy férfiasnak számít-e a szelektív hulladékgyűjtés, vagy épp a nemi szerveik mosása(!). Ennél is veszélyesebb lehet, hogy egy májusi angol felmérés szerint például a férfiak kevésbé viselik a szájmaszkokat, mert azt „a gyengeség jelének” tekintik.

Elizabeth Miller, a University of Pittsburgh kutatója szerint még ha meg is jelennek az eltúlzott férfiasság körüli kérdések a közbeszédben és a tudományos életben, nincs kialakult álláspont arról, honnan is számít az mérgezőnek.

 

Ha te is úgy érzed, hogy segítségre lenne szükséged, hívd a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített számok egyikét: 14 év alattiaknak a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány vonala a 116-111, illetve a Lelki Elsősegély Telefonszolgálat a 116-123-on. A Háttér Társaság telefonos lelkisegély szolgálata: 137-37.

 

 

A macsó pasik jobban szenvednek majd idős korukban

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin