Hírek

A homofób amerikai alelnök “büszke” rá, ahogy államában a HIV-et kezelte

Mike Pence, az Amerikai Egyesült Államok alelnöke hivatalba lépését megelőzően négy éven át, 2013 és 2017 között Indiana állam kormányzójaként szolgált, ahol 2014-2015 tájékán az USA történetének legnagyobb HIV-krízise zajlott. E téma most, hogy Donald Trump alelnökét jelölte ki a koronavírus elleni küzdelem országos koordinátorának, különösen aktuális.

 

Donald Trump elnök és Mike Pence alelnök

 

Öt évvel ezelőtt az új HIV-fertőzések drasztikus emelkedése az intravénás droghasználathoz kötődött. A krízis forrása az jelentette, hogy a tűcsereprogram az állam teljes területén be volt tiltva, köszönhetően az akkori kormányzó, Pence tiltakozásának – még hónapokkal a probléma megjelenése után is.

Végül 2015 márciusában adta be a derekát és hirdetett állami vészhelyzetet, átmeneti 30 napra zöld utat adva a tűcsereprogramnak.

A téma a hétvégén ismét előjött a Trump és Pence által tartott közös sajtótájékoztatón, ahol az elnököt arról kérdezték, biztos alelnöke e a megfelelő ember a koronavírus elleni küzdelem koordinálásához – tudva, hogy államában annak idején milyen botrány fűződött a nevéhez.

Először Trump válaszolt a szokásos túlzó módján, hangsúlyozva, hogy Pence kiváló munkát végzet Indianában az egészségügy területén: “az egyik legjobbat, ha nem a legjobbat az egész országban.” Majd Pence is hozzátette a magáét: “Büszke vagyok rá, hogy minden beteg kezelve lett és megállítottuk a HIV/AIDS vírus terjedését. Büszke vagyok a munkára, amelyet Indiana államban végeztünk és bízom benne, hogy a legkiválóbb elmékkel tudunk együtt dolgozni a mostani helyzet megoldásán is.

Trump ezt követően megdicsérte alelnökét, milyen ügyesen válaszolt.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb