Kultúra

Filmajánló: A hobbit – Az öt sereg csatája

Hobbit_3_B1_teaser_nagy13 évvel ezelőtt léphettünk először Középfölde hobbitokkal, tündékkel, mágusokkal és orkokkal benépesített földjére. Idén utoljára
kalandozhatunk a Zsákos famíliával – de ez a kaland nem lesz mindennapi.

Peter Jackson alaposan rátapintott a fantasy rajongók gyengéjére, amikor belekezdett Tolkien epikus méretű meséjének megfilmesítésébe. A Gyűrűk Ura trilógia hatalmas közönség- és kasszasiker volt világszerte, ezért nem csoda, hogy a történet előzményei is mozivászonra kerültek. Persze mondhatjuk, hogy pusztán anyagi okok vezérelték az alkotógárdát, de ki ne örülne minden eltöltött percnek a tündék társaságában? A regények és újabban a filmek hatására Középföldéből igazi kulturális fogalom lett, amely nem csak az olvasókat és a mozinézőket nyerte meg magának, hanem a világhálón is hódító útra indult.

Érdekes, hogy az internet mémhősei közül a legnagyobbak meleg színészekhez köthetőek. Gondolok itt Sheldonra az Agymenőkből, Barney-ra az Így jártam anyátokkal-ból, vagy épp Gandalfra, A Gyűrűk Urából és A Hobbitból. Az őket megformáló Jim Parsons, Neil Patrick Harris és Ian McKellen szexuális orientációja egyáltalán nem csorbította a karakterek népszerűségét. Vegyük például aktuális mágusunkat, Sir Ian McKellent! Kevés ilyen elkötelezett melegjogi aktivista akad a filmszakmában. Ahol lehet, kiáll az LMBTQ közösség céljai mellett. A német Brash internetes magazinnak adott 2012-es interjújában azonban arra is felhívta az olvasók figyelmét, hogy A Hobbitban már nem ő az egyetlen, aki saját neméhez vonzódik. Mondhatni kissé el is szólta magát, mivel a „nyilvános” adatok nem egyeztek az ő felsorolásával. Luke Evans, Stephen Fry és Adam Brown esetében nem kell találgatnunk, Lee Pace már nem olyan egyértelmű eset (bár ő is szerepelt a listán) és egy bizonyos „másik törp” kilétére azóta sem derült fény. A Hobbit széria tehát bővelkedik meleg színészekben, női szereplőkben annál kevésbé. Van viszont sok ork, kobold, törp és sárkány.HBT2-052164r

Jackson érezte, hogy a gyerekeknek szánt, párszáz oldalas regény nem szolgál olyan bőséges alapanyaggal, mint a „nagy” sorozat. Az eredetileg kétrészesnek szánt filmváltozat végül a stúdió nyomására lett három felvonásos. Ezzel az a faramuci helyzet állt elő, hogy a harmadik rész előbb volt kész, mint a második.  Az amúgy is 266 napos forgatást még további hetvennel kellett megtoldani, hogy az utólag megnyújtott középső részt is be tudják fejezni. Az első tervek szerint Oda és vissza címmel futó harmadik darab végül Az öt sereg csatájaként debütál a mozikban. Nem véletlenül, hiszen a fejezet központi eseménye az a bizonyos csata az orkok, törpök, emberek, tündék és sasok között 45 percet tesz majd ki a teljes játékidőből.

Ha ez nem lenne elég, akkor ott van Smaug, a sárkány és Szauron, minden sötétség ura, akikkel hőseinknek szintén le kell még számolniuk. Nem hiszem, hogy a látványért felelős WETA Digital munkatársai sokat pihentek az elmúlt egy évben. Egy ilyen grandiózus vállalkozás nem kevés pénzbe kerül: a három rész együtt nagyjából 750 millió dollárt emésztett fel. A stúdiók persze nem aggódtak egy percig sem, mert Zsákos Bilbó és a törpök nagy otthonmentő utazása jelenleg 1975 millió dollár bevételnél tart – és még csak most mutatták be a harmadik részt, ami várhatóan szintén bankot robbant majd. Szóval lehet kritizálni a Hobbit-szériát, de Jacksonék tényleg minden tőlük telhetőt megtettek, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki az anyagból. A mostani három órás kaland látványosabb lesz minden eddiginél és az a tipikus, Középfölde-érzés is újra a bőrünk alá férkőzik majd. Ráadásul most utoljára.

Színes, magyarul beszélő, amerikai-új-zélandi fantasy, 144 perc, 2014
Eredeti cím: The Hobbit: The Battle of the Five Armies

Rendező: Peter Jackson
Forgatókönyvíró: Fran Walsh, Philippa Boyens, Guillermo Del Toro, Peter Jackson
Operatőr: Andrew Lesnie
Producer: Carolynne Cunningham, Peter Jackson, Fran Walsh
Szerplők: Martin Freeman (Bilbó), Ian McKellen (Gandalf), Richard Armitage (Thorin), Evangeline Lilly (Tauriel), Luke Evans (Bard), Lee Pace (Thranduil), Orlando Bloom (Legolas), Cate Blanchett (Galadriel)

Previous post

J. K. Rowling: a Roxfortban biztonságban érezhetik magukat az LMBT tanulók

Next post

Mesés lábbelik télvíz idejére