Nagyvilág

A héten a második európai ország szünteti meg a meleg és biszexuális férfiak véradási tilalmát

Az örömteli hétfői görög hírek után kedden a francia egészségügyi minisztérium is nagy bejelentést tett. Olivier Véran egészségügyi miniszter ugyanis bejelentette, hogy 2022. március 16-tól “minden francia, szexuális irányultságától függetlenül, vért adhat“.

Véget vetünk a diszkriminációnak, amely többé nem indokolt” – tette hozzá Twitter-bejegyzésében.

 

 

A változás életbe lépése után minden véradótól megkérdezik, hogy tesz-e intézkedéseket a HIV-fertőzés megelőzésére. A szexuális aktivitásukról és a kábítószer-fogyasztásukról is megkérdezik majd őket, függetlenül a szexuális irányultságuktól.

Franciaország 1983-ban, a HIV-járvány kezdetén vezette be a meleg és biszexuális férfiak véradásának általános tilalmát. 2016-ban az általános tilalmat feloldották, és a meleg és biszexuális férfiak számára előírták, hogy a véradás előtt egy évig tartózkodniuk kell a nemi élettől. Ezt az időszakot 2019-ben négy hónapra csökkentették.

A Santé Publique France sajtóközleménye azonban állítja, hogy a jelenlegi tesztelési technológiák mellett a transzfúzió útján történő átvitel egyetlen “maradék kockázata” akkor áll fenn, ha a vért az úgynevezett ablakperiódus alatt adták – tehát abban a 2-3 hetes időszakban, amikor a fertőzés már megtörtént, de tesztek által még nem kimutatható.

Ezt a kockázatot jelenleg 11,6 millió véradásból egyre becsülik, vagyis négyévente potenciálisan egy HIV-fertőzött véradás történne” – mondta a francia közegészségügyi ügynökség.

Matthieu Gatipon-Bachette, a L’Interassociative Lesbienne, Gaie, Bi et Trans szóvivője a Le Parisien című lapnak elmondta: “Négy hónapos önmegtartóztatási időszakot előírni a véradásra jelentkező melegek számára teljesen abszurd, és mindig is a diszkrimináció egyik formájának tekintettük, különösen akkor, amikor tudjuk, hogy a véradó donorok hiánycikknek számítanak.”

A szabályváltoztatási hullámra részben azért is kerül sor, mert Európa-szerte vérhiányról számolnak be – a koronavírus miatt ugyanis jelentősen csökkent a véradások száma.

Magyarországon az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) tavaly májusban tette nyilvánossá, hogy 2020. január 1-ével megváltoztak a véradás szabályai, ezután a férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő férfiak csak akkor nem adhatnak vért, ha szexuális magatartásuk egyéb szempontból kockázatosnak minősül. Ezzel több évtizede tartó diszkriminációnak vetett véget az OVSZ. Részletek cikkünkben:

 

Újabb európai országban adhatnak vért a meleg és biszexuális férfiak

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb