Itthon

A Háttér Társaság feloszlatását kezdeményezik az ügyészségnél

A Háttér Társaság mielőbbi feloszlatását kezdeményezte a Nemzeti Jogvédő Szolgálat és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) – számol be a Magyar Nemzet.

Az ügy előzménye, hogy a Háttér Társaság feljelentést tett a HVIM 2019 októberében megrendezett, 1956-os témájú megemlékezése miatt, mivel esemény plakátján szivárványzászló elégetésének szándéka is szerepelt. Az ügy gyanúsítottja Barcsa-Turner Gábor, a HVIM társvezetője lett, akivel szemben közösség tagjai elleni erőszak a gyanú.

Bár a rendőrség kétszer is lezárta az ügyet, az ügyészség ragaszkodott a nyomozás lefolytatásához, valamint a gyanúsított tanúként történő kihallgatásához is. Barcsa-Turner Gábor a kihallgatáson leszögezte, hogy a hirdetés közzététele nem egy közösség tagjai ellen irányuló felhívás, hanem kimondottan az LMBTQ-ideológiával szembeni véleménynyilvánítás volt, amely alkotmányos alapértékekkel szembemenő nézeteket a külföldi anyagi és erkölcsi támogatással működő Háttér Társaság is képviseli.

 

 

A HVIM társvezetője szerint az LMBTQ jogi szervezet tevékenysége társadalomromboló, a törvénytelenség talaján áll, ezért a hatóságoknak ahelyett, hogy az ő instrukcióikat veszik figyelembe, fel kellene inkább oszlatni.

Gaudi-Nagy Tamás védőügyvéd a gyanúsítás elleni panasz indoklásaként ismertette: a megemlékezés szerinti programok a nemzet elleni önkény szimbolikus elítélését jelenítik meg. A feljelentés tárgyát képező plakát megjelentetése kapcsán pedig szó sincs közösségellenességről, sőt az Alaptörvény R. cikk (4. bekezdésének) megfelelően a plakát nemzetvédő, értékvédő és közösségvédő jellegűnek minősíthető.

Emellett, ha nem egy állam vagy bejegyzett szervezet zászlójáról van szó, akkor Gaudi szerint annak tényleges elégetése sem valósít meg bűncselekményt, hanem beletartozik a véleménynyilvánítás szabadságába.

Hangsúlyozták: mivel a Háttér Társaság nyilvános tevékenységet és provokációt folytat az alkotmányos és törvényes rend ellen, az ügyészségnél kezdeményezik a feljelentő szervezet törvényességi ellenőrzését, végső soron pedig a feloszlatását.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin