Hírek

A “gyermekek védelme” miatt nem lesz idén sem pride Oroszországban

Végre felcsillant a remény, hogy Oroszországban a melegpropaganda-törvény ellenére is – mely megtiltja az országban az LMBTQ közösség támogatását és népszerűsítését – megtarthassák a pride felvonulást, ám nem sokkal e kijelentés után vissza is vonták az esemény megszervezését.

Sztrezsevoj városát érte a megtiszteltetés, hogy hajszál híján megrendezhette első pride felvonulását, ám polgármestere visszavonta áldását az ország melegpropaganda-törvényére hivatkozva – számol be róla a Gay Star News.

 

 

Az esettel kapcsolatban Nyikolaj Alekszejev, orosz LMBTQ-jogi aktivista is megszólalt, aki elárulta, hogy a pride felvonulást július 24-re tervezték. A helyi kormány levelét, mellyel az ünnepség lemondását magyarázták online felületen osztotta meg. A levélben többek között az állt, hogy a felvonulást csakis azzal a feltétellel lehetett volna megtartani, ha útvonala elkerüli az iskolákat, és este nyolc órától tíz óráig engedélyezték volna a rendezvényt.

A polgármester szerint a rendezvényt több okból mondták le. Először is a törvény miatt, mely megvédi a gyermekeket attól, hogy nem hagyományos szexuális kapcsolatokról szerezzenek információt. Másrészről az orosz állam és média könnyedén melegpropagandaként bélyegezhette volna meg a felvonulást, és végezetül a város nem tudta volna garantálni a résztvevők biztonságát az ellentüntetőkkel szemben.

Nem ez volt az első eset, hogy Alekszejev pride felvonulás megrendezését indítványozta Oroszországban, ám évek óta akadályokba ütközik a törvények miatt. Hogy lássuk kikkel van dolga: Moszkva polgármestere a pride-ot egyenesen a Sátán művének tekintette.

 

hirdetés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
hirdetés