Nagyvilág

A gyerekekre és kereszténységre hivatkozva tiltottak be egy meleg filmet Kenyában

Kenya betiltotta az I Am Samuel című meleg dokumentumfilmet, mert a film “sérti” az ország alkotmányát.

A kenyai médiahatóság (KFCB) múlt csütörtökön jelentette be, hogy betiltotja az I Am Samuel című dokumentumfilmet, amely egy meleg kenyai férfi elfogadásért folytatott küzdelmét és egy másik férfival való kapcsolatát mutatja be.

A KFCB szerint a film “elfogadhatatlan, valamint megalázó a kereszténységre nézve“, és állítja, hogy a film ellentmond a kenyai értékeknek és az ország alkotmányának.

Christopher Wambua, a testület vezetője egy nyilatkozatban azt mondta, hogy a film “sérti az alkotmány 45. cikkelyét”, amely “a családot a társadalom alapvető egységeként, a házasságot pedig két, ellentétes nemű személy kapcsolataként ismeri el.

Továbbá törvényeink, kultúránk, valamint társadalmunk hite és a család szent és sérthetetlen intézmények” – mondta Wambua.

Hozzátette, hogy a bizottság elemzése szerint az I Am Samuel “olyan értékeket propagál, amelyek nincsenek összhangban alkotmányunkkal, kultúránkkal, értékeinkkel és normáinkkal“. Wambua azt állította, hogy a dokumentumfilm “könnyen kiteheti a veszélyeztetett csoportokat, köztük a gyermekeket, a nem megfelelő tartalomnak.

 

 

A Human Rights Watch (HRW) elítélte a betiltást, mondván, hogy az LMBT emberek jogaiért folytatott kenyai küzdelmet nem lehet elhallgattatni.

Neela Ghoshal, a HRW leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű jogokkal foglalkozó programjának társigazgatója megkérdőjelezte, hogy a film mennyiben ellentétes Kenya értékeivel. Ghoshal szerint az LMBT emberek “megállják a helyüket” a kenyai társadalomban, “szembeszállnak a diszkriminációval és követelik a jogaikat”.

A Kenyában eltöltött éveim alatt az értékek, amelyeket nap mint nap a gyakorlatban láttam, a törődés és a kedvesség, a tolerancia és a másságra való nyitottság voltak” – mondta Ghosal. “Kenya minden tekintetben sokszínű: földrajzi, etnikai, vallási, és igen, szexuális irányultság és nemi identitás szempontjából is.

Ghosal szerint a KFCB “gyenge” kísérlete az I Am Samuel cenzúrázására nem lesz sikeres, mert “a cenzúra ritkán jár sikerrel.” Hozzátette, hogy “Samuel történetét a kenyaiak látni fogják, és saját maguk fogják megalkotni a véleményüket.

Pete Murimi, az I Am Samuel rendezője Twitteren azt írta, hogy a film azért fontos, mert lehetővé teszi a kenyaiak számára, hogy “konstruktív párbeszédet folytassanak a kenyai LMBTQ-jogokról.

A film megmutatja, hogy mennyi közös van bennünk” – mondta Murimi. “Mindannyian szerelembe esünk, mindannyian megküzdünk a családi elvárásokkal. A legnagyobb különbség az, hogy Samuelnek, a főszereplőnknek a homofóbiával és az erőszakkal is számolnia kellett.”

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb