Itthon

„A gyerekeink sorsa az ország első száz problémája között szerepel”

fotó: romrodinka

 

Ma jelent meg egy interjú Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszterrel. Ebben többek között arról beszélt, hogy egyáltalán nem fontos, fogadhatnak-e örökbe gyereket az azonos nemű párok, valamint szándékosan olyan nyelvezetet használt – a miniszterelnökhöz hasonlóan –, amely kizárja a magyarok soraiból az LMBTQ közösség tagjait. Az interjúban Novák elismételte azt a kormányzati hazugságot, miszerint a törvényváltoztatásra azért volt szükség, mert a meleg párok „trükköztek” az örökbefogadásnál.

Szavaira reagált a Szivárványcsaládokért Alapítvány, akik szerint igenis fontos a gyermekek sorsa – még ha a miniszternek nem is, továbbá visszautasítják a szabályok kijátszásáról szóló vádakat:

“Tisztelt Miniszter asszony!
Az Index.hu-nak adott interjújában Ön azt mondta, hogy “a homoszexuálisok örökbefogadásának kérdése nem szerepel a magyar emberek első száz problémája között.” Mi a Szivárványcsaládokért Alapítványnál úgy gondoljuk, hogy a családokért felelős miniszternek nem lehet fontosabb dolga annál, hogy minden, a rendszerben lévő kisgyermek szerető családra találhasson. Köztük az az évi 70 kisgyermek is, akit eddig egyedülállók fogadtak örökbe.

Sok olyan örökbefogadásra váró kisgyermek van, akire a házaspárok egymás után mondanak nemet, például mert problémás terhességből született, valamilyen egészségügyi problémája van, túl idős vagy roma származású – esetleg ezek kombinációja. Tavaly 250 magyar gyermeknek csak külföldön találtak családot. Az azonos nemű párok nyitottabbak az ilyen kisgyermekek befogadására. Ha őket kizárjuk a lehetséges örökbefogadó szülők közül, akkor épp a legelesettebb és legnehezebb sorsú gyerekeket fosztjuk meg attól, hogy családban nőhessenek fel. Szerintünk a gyerekeink sorsa mindenképp szerepel az ország első száz problémája között.

Az interjúban azt is állítja, hogy az azonos nemű párok jogi kiskapukat keresve “próbálják kijátszani a szabályozást”, és ahogy Ön fogalmaz, “trükköznek” az örökbefogadásnál. Ezt visszautasítjuk. A jelentkezők az alkalmassági papír megszerzéséig számtalan beszélgetésen, pszichológiai vizsgálaton és környezettanulmányon esnek át, a velük egy háztartásban élőkkel, vagyis a párjukkal együtt.

Nem igaz az az állítása, hogy “a homoszexuálisok Magyarországon nem fogadhatnak örökbe”. Ha szeretnének családot alapítani, akkor a hazai szabályozás értelmében az egyikőjük jelentkezhet örökbefogadásra, egyéni örökbefogadoként. Ha egy melegpár egyik tagja így fogad örökbe, az nem a szabályok kijátszása, hanem épp ellenkezőleg: a betartásuk. Mert a szabály az szabály. #acsaládazcsalád”

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb