Hírek

A globális felmelegedés átmenetileg jó dolog is lehet, főleg ha leszbikus álcserepesteknős vagy

A Zöld-foki Köztársaságban (Cape Verde) található az álcserepesteknősök (Caretta caretta) harmadik legnagyobb költőhelye: az országban teknősleseket is szerveznek, a szigeteken pedig több vadaspark is foglalkozik a faj gondozásával. Annak ellenére, hogy 2018-ban rekordszámú egyed kelt ki, bajban vannak a teknősök. Az Exeteri Egyetem kutatói megállapították, hogy a hőmérséklet növekedésével egyre több nőstény és egyre kevesebb hím kel ki. Egy friss kutatás szerint pedig 2100-ra gyakorlatilag az összes teknős nőstény lesz, ami nem a legjobb hír a faj fennmaradása szempontjából.

Az álcserepesteknős tojásait a homokba rakja, az utódok 26 és 32 fokos hőmérséklet között képesek kifejlődni. A kutatások szerint körülbelül 30 fok környékén várható, hogy nagyjából azonos mennyiségű hím és nőstény fog kikelni. Ez változik most: a Zöld-foki költőhelyen található a világ álcserepesteknőseinek 15 százaléka, jelenleg a fiatal példányok 84 százaléka nőstény.

 

 

Már ez az arány is elég magas, de miután a hőmérséklet határozza meg a teknősök nemét, a kutatók az IPCC klímabecslései alapján megvizsgálták, mi lesz a helyzet a következő századfordulón. A kutatáshoz három lehetséges forgatókönyvet vettek alapul: ezek szerint 2100-ban 1,8, 2,8 vagy 3,4 fokkal lesz melegebb, mint most.

Lucy Hawkes, az egyetem biológusa szerint még az optimista forgatókönyv szerint alakuló felmelegedés is végzetes hatással lesz az álcserepesteknősökre: 1,8 fokos felmelegedés esetén a vizsgált populáció 99 százaléka lesz nőstény, a közepes vagy magas forgatókönyv esetén pedig egyáltalán nem kelnek majd ki hímek. Az még nem világos, hogy ez mennyi időn belül eredményezi majd a teknősök pusztulását, az eddig kikelt hímek ugyanis még képesek párosodni a nőstényekkel.

A kutatók szerint normális esetben a teknősök képesek alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, hosszan tartó meleg idő esetén például korábban, hűvösebb időben rakhatnak tojásokat, de a felmelegedés túl gyors ahhoz, hogy lépést tudjanak tartani vele.

Mindez azt is jelenti tehát, hogy a nőstény teknősök átmenetileg élvezhetnek egy leszbikus utópiát – a homoszexuális hajlam, mint az állatvilág számos szegletében, úgy a teknősök között is fellelhető -, azonban a klímakatasztrófa könnyen teknősfajok tömeges kihalásához vezethet.

Forrás: Qubit, Pinknews

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb