Hírek

A Gandhi-dinasztia is a homoszexualitás dekriminalizálását támogatja Indiában

Helyesli a homoszexualitás dekriminalizálását Rahul Gandhi, az ellenzéki Indiai Nemzeti Kongresszus párt elnöke. Erről az ország információtechnológiai fővárosában, az indiai Szilícium-völgyként is emlegetett Bengaluruban (Bangalore) beszélt egy a nők politikai szerepvállalását támogató találkozón.

 

 

A rendezvény során a résztvevőknek lehetőségük volt kérdéseket feltenni a politikusnak. Akkai Padmashali transznemű aktivista az indiai büntető törvénykönyv hírhedt 377-es paragrafusáról kérdezte Gandhit, ami alapján akár tíz éves börtönbüntetés is kiszabható. A Deccan Chronicle idézi Gandhi válaszát, aki a paragrafus eltörlése mellett foglalt állást, és arra biztatta az aktivistát, hogy lépjen politikai pályára. Rahul Gandhi emlékeztetett, hogy pártja régóta ellenzi a gyarmati időkből maradt törvényi szabályozást.

 

 

Gandhi következetesen kiáll a dekriminalizálás mellett. A jelenleg érvényben lévő jogszabály értelmében akár tíz év börtönbüntetés is kiszabható homoszexualitás miatt. Melegjogi aktivisták évek óta küzdenek jogaikért a mélyen vallásos, konzervatív indiai társadalomban és az 1860-ban született törvény eltörléséért.

Többször történek már kísérletek a felszámolására. A legtovább egy 2009-es felsőbírósági döntés jutott, amely eltörölte ugyan a törvényt, de 2013-ban az indiai legfelsőbb bíróság alkotmányellenesnek minősítette a lépést, mert erről csak a törvényhozás dönthet. Ekkor nyilatkozta Gandhi, hogy

“személyes véleményem szerint ez a kérdéskör a személyi szabadságot érinti. Részemről inkább a felsőbírósági döntéssel értek egyet.”

 

Rahul Gandhi az Indiában már negyedik generáció óta vezető politikusokat adó Nehru-Gandhi-dinasztia tagja. Édesapja, Radzsiv Gandhi 1984-1989 között az ország miniszterelnöke volt, aki 1991-ben bombamerénylet áldozatává vált. Halála után özvegye, Rahul anyja, Sonia Gandhi vette át a párt vezetését, és kormányfőjelöltként megnyerte a 2004-es választásokat. Sonia Gandhi a 2013-as alkotmánybírósági döntés után csalódottságának adott hangot, amiért az alapvető emberi jogokat sértő, igazságtalan paragrafust visszaemelték, és sürgette a politikusokat az LMBTQ jogok rendezésére.

 

Rahul Gandhi és Sonia Gandhi

 

Rahul Gandhi apai nagyanyja a két cikluson át miniszterelnök Indira Gandhi volt (akit etnikai zavargásokat követően saját testőrei gyilkoltak meg), dédapja pedig maga Dzsaváharlál Nehru, a független India első miniszterelnöke, az indiai függetlenségi mozgalom vezetője.

Az azonos vezetéknéven túl egyébként a család nem áll rokonságban az ország legjelentősebb politikai és spirituális vezetőjével, a korára jellemző homofób nézeteket valló Mahátma Gandhival. A homoszexualitás dekriminalizálására egyébként már indiai egyházak is felszólítottak, érvelésük szerint

“a homoszexualitás és a homoerotika időtlen idők óta jelen van Indiában. Az ősi időkben soha nem fordult elő, hogy tiltották, vagy elítélték volna”

– olvasható az Indiai Egyházak Nemzeti Tanácsa (NCCI) közleményében. Hogy milyen a konzervatív országban melegként felnőni, arról két indiai fiú is mesélt nekünk, a Bengaluruból származó Najeeb és a gudzsaráti Hardikkumar.

Érdekesség, hogy a 47 éves Rahul Gandhi nőtlen, és már ez a tény is annyira szokatlan és érthetetlen a helyi átlagember számára, hogy rendre nyilvánosan neki szegezik a kérdést, hogy mikor nősül meg végre.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb