Sport

A focivébé szállodái bukják a szerződést, ha diszkriminálják a meleg vendégeket

Az első tesztek szerint a katari szállodák felének nem tetszenek a meleg vendégek, a FIFA máris lépett.

 

A FIFA figyelmeztetett, hogy felbontja minden olyan katari szálloda, vagy más szolgáltató világbajnokságra szóló szerződését, amely diszkriminálja az LMBTQ vendégeket.

A lépésre azután került sor, hogy a svéd, a norvég és a dán közmédia újságírói letesztelték a focivébének otthont adó Katar szállodáit. Nászúton lévő meleg párként próbáltak szobát foglalni, és a FIFA által a focivébére ajánlott szállodáknak csak a fele fogadta volna őket gond nélkül. Több szálloda nem is reagált a megkeresésre, hárman kategorikusan elutasították őket, húsz esetben pedig előre figyelmezették a bejelentkező vendégeket, hogy jöhetnek, amennyiben nem látszanak melegnek.

A Telegraph beszámolója szerint ezek után a FIFA sürgős megbeszélést folytatott a világbajnokság szervezőivel, hogy gondoskodjanak a vendégek diszkriminációmentes fogadásáról. A FIFA emellett megerősíti, hogy álláspontjuk az elfogadás és az emberi jogok védelme tekintetében egyértelmű: „A szexuális irányultság vagy nemi identitás miatti bármilyen megkülönböztetés szigorúan tilos. A FIFA arra törekszik, hogy diszkriminációmentes környezetet teremtsen és előmozdítsa a sokszínűséget a szervezetén belül, valamint minden tevékenységében és rendezvényén. Katar mint fogadó ország teljes mértékben tudatában van annak a felelősségének, hogy betartsa a FIFA emberi jogokkal, egyenlőséggel és diszkriminációmentességgel kapcsolatos elvárásait és követelményeit. Katar elkötelezett amellett, hogy mindenki biztonságos és barátságos környezetben élvezhesse a tornát, hogy hidakat építsen a kulturák között, és hogy befogadó élményt nyújtson minden résztvevő, vendég és helyi közösség számára, beleértve az LMBTQ közösséget is.”

Az eset csak megerősíti azokat a kételyeket, hogy mennyire is volt jó ötlet Katarnak ítélni a rendezés jogát. Korábban azzal a borzolták a kedélyeket, hogy miután közölték, szívesen látják az LMBTQ szurkolókat is, a helyi szervezők jelezték, a szivárványzászlókat azért elkobozzák majd a helyszínen.

Az Öböl-menti országban a férfi homoszexualitást törvény tiltja, amiért három évig terjedő börtönbüntetés és pénzbírság is kiszabható, de a muszlimok számára még a halálbüntetés lehetősége is létezik, jóllehet nem ismert olyan eset, hogy ezzel éltek volna.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb