Utazás

A fej nélküli lovag és a befalazott szerető – Kísértetjárta helyek Berlintől a Fekete-erdőig

Elhagyatott épületek, sűrű, sötét erdők, ódon várkastélyok – megannyi hely, ahol időnként megborzong az ember. De csak a rideg termek, a hűvös légáramlatok teszik, vagy valami más az oka? Akár hiszünk a kísértetekben, akár nem, vannak helyek, ahol a mai napig természetfeletti(nek tűnő) jelenségeket tapasztalnak. Hogy ezek valóban kísértetek vagy csupán a képzelet játékai, annak eldöntését hagyjuk a szakértőkre. Helyette lássuk, hol lehet esélyünk elcsípni őket! A következő helyszíneken számos jól dokumentált, borzongató élményt jegyeztek fel az idők során.

Középkori lovagok szellemei

 

Eltz várkastélya

 

Az eltzi várkastély Koblenz és Trier között áll a Mosel-folyó fölötti dombokon. Azon kevés német várak egyike, amely történelme során soha nem pusztult el, és ma is az eredeti tulajdonos grófi család birtokában van – immár 800 éve. A középkori atmoszféra szó szerint kézzel fogható, ám van még valami, ami itt maradt az évszázadokkal ezelőtti időkből: a középkori lovagok szellemei a mai napig őrzik a várat – legalábbis időnként látni vélik őket a falak között.

A befalazott szerető

A ma Berlin egyik kerületének számító Spandau egykor önálló település volt. Várát 1557-ben építették, és ez az egyik legépebben megmaradt reneszánsz erődítmény egész Európában. A ma múzeumként működő épületnek a Fehér Hölgy személyében saját kísértete van. II. Joachim brandenburgi választófejedelem, azaz a Fekete Herceg magas, jóképű férfiú volt, aki pazarló és fényűző életmódot folytatott. Felesége(i) mellett húsz évig volt szeretője Anna Sydow, aki olyan sokat jelentett neki, hogy megeskette a fiát, hogy halála esetén gondoskodik majd a nőről. János György azonban nem tartotta meg a szavát: apja halála után a spandaui vár Julius-tornyába záratta a szépséges Annát. A szájhagyomány több formában is megőrizte a történetet, az egyik verzió szerint a toronyból kivezető összes ajtót befalazták. A Fehér Hölgyet azóta látják időnként a torony lépcsőin bolyongani, a kivezető utat keresve.

A Fekete-erdő

Amikor a rómaiak megérkeztek erre a vidékre, baljóslatúnak találták az áthatolhatatlan sötétséget ontó erdőséget. El is nevezték Silva Nigrának, azaz Fekete-erdőnek. A mesebeli Schwarzwald méltán híres fürdőiről, kolostorairól, kastélyairól és várromjairól. No és a Klinikájáról, ugye.

 

 

Az erdő a Grimm fivérek történeteiben is megjelenik, és bár nem ők alkották meg a hátborzongató történetek műfaját, az erdőből bőven merítettek inspirációt. A szóbeszéd szerint éltek itt vérfarkasok és boszorkányok, de a legfélelmetesebb mind közül a Grossmann, azaz magas ember néven emlegetett rém. Nincs új a nap alatt: a figurának szinte kiköpött mása a napjainkban felkapott Slender Man. Az erdőbe betévedő rossz gyerekeknek meg kell vallaniuk előtte a bűneiket, de a legrosszabb gyerekeknek a legenda szerint soha nem lelik nyomát.

Kórházi horror a laktanyában

A Schweinfurtban álló Conn laktanya a náci időkben kórházként és elmegyógyintézetként is szolgált. 1945-ben amerikai csapatok foglalták el, akik egészen 2014-ig használták. De a jelek szerint a háború végén nem távozott az összes német katona… Több amerikai katona tett hivatalos jelentést arról, hogy az éjszaka közepén arra ébredt, hogy egy náci katona és egy vér borította ápolónő állnak az ágya mellett, akik németül suttognak „páciensük” állapotáról. Ez azért durván hátborzongató, nem?

A fej nélküli lovag

A 11. században épült Reichenstein várkastély a közeli Aachent oltalmazta egykor. A többször elfoglalt, lerombolt és újjáépített vár az UNESCO Világörökségi Listájára is felkerült. Falai között azonban egy fej nélküli lovag kísért. I. Rudolf német király 1282-ben hódította el a várat egy Dietrich von Hohenfels nevű rablólovagtól, akinek kegyetlen zsarnokságától szenvedtek a környékbeli parasztok.

A király teljesen meg akarta törni a hatalmát, ezért parancsba adta, hogy a várat ne építsék újjá, a lovagot pedig végezzék ki. A legenda szerint von Hohenfels ekkor könyörgőre fogta, és azt kérte az uralkodótól, kímélje meg kilenc fia életét. Rudolf teljesíthetetlen alkut ajánlott: ha a lovag fej nélküli holtteste végig tud sétálni a vesztőhely homokján a kilenc fiú előtt, akkor annyi fiú távozhat szabadon, ahány előtt sikerült elhaladnia. A kivégzéskor megtörtént az elképzelhetetlen: a lefejezett bűnös holtteste megtette az alkuban szereplő lépéseket összes gyermeke előtt, de a király nem tartotta be az ígéretét, és azonnal kivégezték a fiúkat is. A tíz családtagot a kivégzés helyén emelt Szent Kelemen-kápolnában helyezték örök nyugalomra, és a von Hohenfels-ek leszármazottai ott imádkoztak lelkeik üdvéért, de ez kevésnek bizonyult. A rablólovag lelke és fej nélküli szelleme azóta is a várkastély falai között lépked.

Kocsis G. János

Hotel Sopron footer banner
Previous post

Hajtóvadászat indult a melegek ellen Tanzániában

Next post

Új előzetes érkezett a Kitörölt fiúhoz!