Hírek

A Fehér Ház Rózsakertjében emlékezne a transzfób gyilkosságok áldozataira az elnöjelölt

 

Az Egyesült Államokban 2020. november 3-án kerül sor a következő elnökválasztásra. Jövő júliusban derül ki, hogy az újrainduló Donald Trump ellen ki állhat sorompóba a demokraták közül. Jelenlegi három nagy esélyesük Elizabeth Warren és Bernie Sanders szenátorok, valamint Barack Obama korábbi alelnöke, Joe Biden.

Közülük Elizabeth Warren már többször kiállt a transz jogok mellett. Erre szükség is van abban az országban, ahol riasztóan magas a transzfób indíttatású gyilkosságok aránya, és ahol elsősorban transznemű nők az áldozatok. A GayTimes idézi Warren szavait, aki a legutóbbi elnökjelölti vitában tett fogadalmat:

„A transznemű közösséget minden lehetséges módon a háttérbe szorítják. Az egyik dolog, amit az Egyesült Államok elnöke megtehet, hogy felemeli a lehetőségeiket, hogy felemeli a hangjukat, hogy felemeli az életüket.

Teszek itt egy ígéret. A Fehér Ház Rózsakertjében minden évben fel fogom olvasni azoknak a transznemű nőknek a nevét, akiket meggyilkoltak az előző évben. Arról is gondoskodni fogok, hogy neveik felolvasásával nemzetként kénytelenek legyünk foglalkozni a hajléktalanság kérdésével is. Megváltoztatom azokat a szabályokat, amelyek születési nemük szerint zárja börtönbe az embereket, nem pedig a jelenlegi identitásuk szerint. Minden tőlem telhetőt megteszek, hogy bebizonyítsam: ez itt Amerika, ahol senkit sem hagyunk hátra.”

Amerikában a transzfób gyilkosságok áldozatai legtöbbször fekete vagy latin-amerikai származású transznemű nők, akiknek nevét idén már valóban felolvasta Elizabeth Warren egy elnökjelölti fórumon. Miután hangosan kimondta a neveket, Warren megjegyezte:

„Itt az ideje, hogy az Amerikai Egyesült Államok elnöke mondja ki a neveiket.”

Emlékeztetőül, a jelenlegi elnök, Donald Trump nemhogy a transzfób gyilkosságokkal nem foglalkozik, de kormánya kitiltja a transznemű katonákat a hadseregből, Trump pedig az AIDS világnapján – ismét – kihagyta beszédéből az LMBTQ közösséget.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb