Hírek

A dél-koreai elnök ellenzi az LMBTQ diszkriminációt országában

Moon Jae-in, Dél-Korea elnöke egy gyűlésen nyilatkoztatta ki véleményét, miszerint elfogadhatatlan az országukban élő leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek diszkriminációja.

A római katolikus Moon 2017-es hivatalba lépése óta nem sokszor szólalt fel az LMBTQ-közösség jogaiért, de most egy gyűlésen, amelyen Dél-Korea vallási vezetői vettek részt, megegyeztek, hogy minél hamarabb legalizálniuk kell az azonos neműek házasságát – számol be róla a United Press International.

 

Moon Jae-in és az ország vallási vezetői az október 21-én tartott gyűlésen.

 

„Az egész nemzetnek egyet kellene értenie abban, mennyire fontos a házassági egyenlőség bevezetése. Ami a szexuális kisebbségek emberi jogait illeti, nem érheti őket társadalmi üldöztetés vagy megkülönböztetés”

– mondta Moon a jelenlévő keresztény és buddhista vezetőknek.

A gyűlésen részt vett többek között a koreai katolikus püspökök konferenciájának elnöke, Kwangju érseke, Kim Hee-joong is, aki támogatásáról biztosította az elnököt, de ettől függetlenül úgy véli, különbség van aközött, hogy tiszteljük a szexuális kisebbségek jogait, és hogy elismerjük őket.

A vallási vezetők konzervatív protestáns része már korábban kifejezte ellenvetését a házassági egyenlőség bevezetéséről, sőt 2017-ben maga Moon Jae-in is kijelentette kampányában, hogy ellenzi a homoszexualitást. Úgy tűnik, az elnök világnézete változóban van, hiszen egy szöuli találkozó keretein belül Philip Turnerrel, Új-Zéland nagykövetével és azonos nemű párjával, Hiroshi Ikedával is találkozott.

„Nagy megtiszteltetés, hogy a férjem, Hiroshi és én találkozhattunk Moon elnökkel és a feleségével. Moon elnöknek hála ez az első alkalom, hogy ilyen megtörténhetett Dél-Koreában” – számolt be a találkozóról Turner.

Ismerve a dél-koreai LMBTQ-közösséget érintő problémákat, valóban itt lenne az ideje, hogy az elnök és társai tegyenek valamit az ügy érdekében. A házasság és a legalizált élettársi kapcsolat továbbra sem lehetséges számukra. A minden egészséges férfi számára kötelezően letöltendő katonai szolgálat során pedig szexuális zaklatásként tartják számon a férfiak szexuális kapcsolatát, amiért legfeljebb egy év börtönbüntetés jár.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb