Nagyvilág

A cseh elnök megvétózza az azonos nemű párok házasságát

Milos Zeman ezt azután közölte, hogy találkozott Novák Katalinnal.

Milos Zeman cseh köztársasági elnök magyar partnerét, Novák Katalint fogadta / fotó: Facebook @prezidentcr

 

Milos Zeman cseh elnök június 7-én kijelentette, hogy amennyiben a parlament elfogadja az egyenlő házasságról szóló törvényjavaslatot, ő kész megvétózni az azonos nemű párok házasságát.

A különböző világnézetű pártok képviselői által kidolgozott törvényjavaslatotot kedden nyújtották be a cseh parlament alsóházának, de még nem tűzték ki a parlamenti vita időpontját. Az AP tudósítása szerint az egyenlő házasságot határozottan ellenzi a kormányzó ötpárti koalíció egyik tagja, de a kereszténydemokratákon túl a migráns- és muszlimellenes, ellenzéki Szabadság és Közvetlen Demokrácia sem támogatja.

„Szeretném közölni, hogy ha valóban kapok egy ilyen törvény aláírásra, akkor azt meg fogom vétózni” – mondta Zeman kedden azután, hogy találkozott magyar kollégájával, Novák Katalinnal. Zeman megjegyezte, hogy a cseh állam már most is lehetővé teszi az azonos nemű párok számára az élettársi kapcsolatot. „De a család egy férfi és egy nő szövetsége. Pont.”

Zeman régóta ismert az LMBTQ közösséget sértő megjegyezéseiről, sokat azonban most nem tehet. Az államfői poszt főként ceremoniális, és az elnöki vétót az alsóházi többség felülbírálhatja. Az egyenlő házasságról szóló törvényjavaslat már 2018-ban a cseh parlament elé került, de a tavalyi parlamenti választások előtt már nem szavaztak róla, így most újra be kellett nyújtani. Csehországban 2006-ban fogadták el azt a törvényt, ami lehetővé teszi az azonos nemű párok számára a bejegyzett élettársi kapcsolatot.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb