Kultúra

A csecsen melegellenes terror dokumentumfilmjét díjazták itthon

Üdvözöljük Csecsenföldön (USA, r. David France)

A Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál tegnap esti díjátadó ceremóniáján hat díjat adtak át a szervezők, hat igazán nagyszerű dokumentumfilm alkotóinak. Az idén online formában zajló filmfesztivál vasárnap estig tart, addig minden film elérhető még, a díjnyertes alkotásokat is megtekinthetik az érdeklődők. A fesztiválnak idén több mint 20.000 virtuális nézője volt eddig, ami minden eddigi Verzió fesztivált és a szervezők elképzelését is felülmúlta.

Hála a fesztivál online jellegének, a filmek idén minden eddiginél több emberhez jutottak el. Nemcsak szerte az országból, de a világ minden tájáról érkeztek virtuális látogatók. A 17. Verzió kiemelten népszerű Magyarország mellett az Amerikai Egyesült Államokban, Romániában, az Egyesült Királyságban és Ausztriában.

A 17. VERZIÓ nyertes filmjei:
Legjobb emberi jogi film: Üdvözöljük Csecsenföldön (USA, r. David France)
Legjobb diák- és elsőfilm: Fiam (Lengyelország, r. Paweł Chorzępa)
Legjobb magyar film: Védelem alatt (Magyarország, r. Schwechtje Mihály)
Közönségdíj: Végstádium (Magyaroszág, r. Gaal Ilona és Wizner Balázs)

Emberi Jogi különdíj: A föld oly kék, mint egy narancs (Ukrajna, Litvánia, r. Iryna Tsilyk)
Diák- és elsőfilmes különdíj: Döbbenten figyelek (Brazília, r. Lucas H. Rossi dos Santos és Henrique Amud)

A Legjobb emberi jogi dokumentumfilmet a Verzió felhívására jelentkezett, verseny alapon kiválasztott öt nemzetközi hallgatóból álló Diákzsűri, Marilia Arantes, Bohdan Herkaliuk, Lucia Janatová, Danial Shah és Süll Kristóf vitatta meg és értékelte. A fesztivál Nemzetközi versenyprogramjának filmjeit megnézve és értékelve a zsűri idén az Üdvözöljük Csecsenföldön című alkotásnak adta a díjat, amely a csecsenföldi LMBTQI+ közösség ellen napról napra elkövetett elviselhetetlen brutalitással és üldöztetéssel szembesíti a nézőt: “David France dokumentumfilmje nyomatékosan felhívja a figyelmet az autoriter hatalmak világszerte tapasztalható erősödésére, mely óriási veszélyt jelent bármely védtelen társadalmi kisebbségre.”

 

 

A Diákzsűri emellett egy különdíjat is kiosztott: “A föld oly kék, mint egy narancs című alkotás a háború sújtotta Ukrajnában egy család hétköznapjain keresztül világít rá arra, hogy a kreatív filmkészítés miként járul hozzá a háború okozta traumák feldolgozásához.”

A Legjobb Diák- és elsőfilmes versenyt egy nemzetközi zsűri értékelte, melynek tagjai Nenad Puhovski, Vincze Teréz és Giedre Žickyte mind nemzetközi kiválóságok a filmes területen. A zsűri legfőbb szempontjai a szakmai kiválóság és a választott téma kreatív megközelítése volt. A nyertes film Paweł Chorzępa rendezése, a Fiam lett – egy film a családról, a konfliktuskezelésről és a megbocsátás erejéről.
Diák- és elsőfilmes különdíjat kapott a Döbbenten figyelek, amelyben Dermi Azavedo brazil újságíró archív felvételek segítségével eleveníti fel az emlékeit pályájáról a múltban, miközben a múlt kísérteties visszatérésének lehet tanúja a jelenben.

A Fesztivál történetében idén először egy nemzetközi szakemberekből álló zsűri díjazta a magyar versenyprogram legjobb filmjét. A zsűri tagjai María Carrión, a FiSahara fesztivál igazgatója, Kató Csilla, az Astra Filmfesztivál programigazgatója és Kerekes Péter, filmrendező, producer és tanár. A legjobb magyar dokumentumfilmnek járó ezer eurós díjat a Védelem alatt című filmnek ítélték. Schwechtje Mihály filmje Toszecky Renáta szociális munkás mindennapi munkáját követi végig, aki egy Baptista Szeretetszolgálat által működtetett védett házat vezet Magyarországon. Prostitúcióra kényszerített, emberkereskedelem áldozatául esett nők kerülnek ide, akiknek az életét a szociális munkások megpróbálják új mederbe terelni, hogy gyerekeikkel együtt új életet kezdhessenek.

A közönségdíjat Gaal Ilona és Wizner Balázs Végstádium című alkotása nyerte, ami egy végstádiumú rákbeteg férfi Hospice Házban töltött utolsó három napját mutatja be, és vezeti végig a nézőt a halállal való megbékélés lelki folyamatán. Ezt a díjat a nézők szavazták meg a fesztivál honlapján. Így a film bekerül az Iskola Verzió program kínálatába, hogy a fesztivál után is országosan elérhető legyen középiskolák és/vagy filmklubok számára.

Vasárnapig elérhetőek még a filmek, így a díjnyertes alkotásokat is megtekinthetik az érdeklődők.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb