Nagyvilág

A csecsen elnök parancsára ölhették meg a meleg énekest

Fotó: Zelimhan Bakajev, Facebook

Az SK SOS csecsen LMBTQ aktivista csoport azzal vádolja Ramzan Kadirov elnököt, hogy személyesen adott parancsot Zelimhan Bakajev énekes meggyilkolására.

Bakajev csecsen származású énekes, aki 2017-ben a testvére esküvőjére utazott Groznijba Moszkvából, de soha nem érkezett meg az eseményre. LMBTQ aktivisták már akkor sejtették, hogy a homofób országban zajló, melegek ellen irányuló hajtóvadászat áldozata lehetett.

Független orosz újságírók azt is megállapították, hogy az állítólagos videó, ami eltűnése után egy hónappal bukkant fel, valójában megrendezett. A videó azt sugallta, hogy az énekes Németországban van. Az egyik televízióállomásnak nyilatkozó barátok azt mondták, helyi lakosok látták, amint Bakajevet katonák hurcolták el. A Novaja Gazeta azt is kiderítette, hogy a férfi már nem él.

Az SK SOS értesülései szerint Bakajevet megfigyelték, és kémet is küldtek, aki behálózta az énekes egyik barátnőjét. A nő elmesélte az „Albertnek” nevezett kémnek, hogy csókolózni látta az énekest egy férfival. „Albert” jelentette ezt a csecsen biztonsági szolgálatnak.

A hír, hogy Bakajev meleg, elérte az elnököt is, aki ismerte az énekest és nyilvánosan kezet is fogott vele. Az SK SOS informátora szerint Kadirov személyes sértésnek vette, hogy kiderült, hogy az általa patronált művész meleg, és elrendelte, hogy „intézzék el”. Az informátor szerint az énekest sokáig kínozták, mielőtt megölték.

Kadirov és a csecsen kormány többször is tagadta, hogy köze lenne az énekes eltűnéséhez, egy 2018-as beszédében az elnök azonban érintette Bakajev halálát. Szerinte a családja végzett vele a szexuális orientációja miatt.

Csecsenföldön hajtóvadászat indult az LMBTQ közösség ellen, idén februárban is letartóztattak egy külföldről hazatérő meleg férfit a repülőterén. Csecsenföld a 2021-es Gay Travel Indexen 202 ország közül az utolsó helyen végzett, vagyis nagyon nem ajánlott az LMBTQ közösség tagjainak odautazni.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin