Itthon

A Corvinus közel száz oktatója ítélte el közös nyilatkozatban a homofób propagandatörvényt

A Budapesti Corvinus Egyetem 85 oktatója írta alá azt a nyilatkozatot, amely elítéli a magyar országgyűlés által júniusban elfogadott homofób propagandatörvényt, hangsúlyozva, hogy “ezután is szívesen fogadunk egyetemünkön minden hallgatót, oktatót és munkatársat, szexuális irányultságától és nemi identitásától függetlenül”.

Kinyilvánítjuk elkötelezettségünket a tolerancia és a befogadás értékei mellett, és szolidaritást vállalunk a megbélyegezni kívánt embertársainkkal” – üzenik.  Hozzáteszik azt is, hogy “a sokszínűség, a tolerancia, az őszinte és párbeszéden alapuló tudásmegosztás olyan alapvető értékek, amelyek az egyetemek meghatározó értékei évszázadok óta. A jelen törvény ezen értékekkel ellentétes értékrenden alapszik, kirekesztő és intoleráns.

Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a törvényhozó stigmatizálni kívánja a homoszexualitást vagy a nemi identitás megváltoztatásának igényét, illetve korlátozni a gyermekek homoszexualitással kapcsolatos információkhoz való hozzáférését. A törvény korlátozza a szülőket, az iskolákat és a civil szervezeteket ezeknek az információknak az átadásában, megkérdőjelezi a magukat homoszexuálisnak valló kamaszok jogát szexuális identitásuk kinyilvánítására és megélésére, sérti az állampolgári jogegyenlőség elvét és az önazonosság megválasztásának szabadságát.

A nyilatkozat azért is figyelemreméltó, mert a felsőoktatási intézmények alapítványi formába átszervezése óta ez az első eset, hogy valamely intézmény munkatársai nyíltan kiállnak egy kormányzati törekvéssel szemben.

 

hirdetés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb