Itthon

A Budapest Pride keresetet nyújtott be a Médiatanács ellen

 

A Budapest Pride Közösségi Fesztivál és Felvonulást népszerűsítő, az elfogadást és a társadalmi párbeszédet ösztönző kisfilmet a Médiatanács határozata szerint nem lehet társadalmi célú reklámként sugározni, mert az “népszerűsíti a homoszexualitást”, ezért veszélyes a gyerekekre. A határozat ellentmond a tudományos tényeknek, súlyosan homofób és transzfób, a Budapest Pride ezért jelezte, hogy bíróságon támadja a határozatot.

“Az ügy jelentősége, hogy magyar bíróság első alkalommal kap lehetőséget, hogy állást foglaljon a nyilvánvalóan diszkriminatív, az Alaptörvény szólás- és művészeti szabadságot biztosító rendelkezéseinek ellentmondó jogszabályról. Bízunk abban, hogy a bíróság az Emberi Jogok Európai Bíróságának gyakorlatával összhangban fellép a tartalom alapú cenzúrával szemben” – mondta Muhi Erika, a Háttér Társaság ügyvédje, a Szivárvány Misszió Alapítvány jogi képviselője.

2021-ben, a homofób és transzfób propagandatörvény hatályba lépése előtt még gond nélkül levetítette több Magyarországon sugárzó kereskedelmi csatorna is társadalmi célú reklámként a Budapest Pride Közösségi Fesztivál kampányfilmjét, azonban 2022-ben már csak a külföldi székhelyű Viacom csatornák voltak erre hajlandóak.

A Budapest Pride 2023-ban is készített kampányfilmet, amit Tóth Luca animációs filmrendező alkotott (Luca filmjeit korábban többek között Cannes-ban és a Berlinalén mutatták be, elismert és gyakran díjazott rendező itthon és külföldön is animációs körökben).

Az elkészült kampányfilmet az RTL elküldte véleményezésre az Médiatanácsnak, kértek tőlük egy előzetes besorolást. A Médiatanács a határozatában azt állapította meg, hogy a kampányfilm nem számít társadalmi célú reklámnak, valamint hogy korhatár-besorolás miatt csupán 22 óra és hajnali 5 között adhatná le a televízió.

A Szivárvány Misszió Alapítvány ezért a Háttér Társaság segítségével keresetet nyújtott be a Médiatanács ellen a Fővárosi Törvényszéken. “Bár az RTL is megtámadja a határozatot, fontosnak tartottuk, hogy mi mint a kisfilm megrendelői is keresetet nyújtsunk be. Minden alkalmat és lehetőséget meg kell ragadni, hogy a történelem szemétdombjára juttassuk a homofób és transzfób propagandatörvényt. A leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű emberek eltörlésére, eltüntetésére tett kísérletek csak kudarccal végződhetnek” – mondta Szekeres Zsolt, a Szivárvány Misszió Alapítvány jogi képviselője.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin