Lifestyle

A Budapest Pride idei üzenete

Alig egy óra múlva, 14:00-kor kezdődik a gyülekező a 2018-as Budapest Pride felvonuláson. (Aki még talán vacillál, de szeretne menni, ne habozzon, 15 óráig odaérhet). A menet indulása előtt néhány szóban az idei rendezvény üzenetéről.

 

 

Hogy mi is a Pride? Ha röviden akarnánk összefoglalni, akkor megemlékezés, tiltakozás, ismeretterjesztés, család, kritikus tömeg és ünnep.

Megemlékezés 1969. június 28-ára, amikor New Yorkban a Stonewall Inn melegbár transz és meleg vendégei megelégelték az évek óta folyó rendőri zaklatást és razziákat, és fellázadtak. Ez a kiállás jelenti az LMBTQ közösség jogegyenlőségért folytatott küzdelmének kezdetét.

Tiltakozás a jogi egyenlőtlenség és a társadalmi számkivetettség ellen, amiben Magyarországon a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer emberek élnek.

Ismeretterjesztés, mert a többségi társadalom nagy része szeretne valós ismereteket szerezni az LMBTQ emberekről, akik mindenhol jelen vannak, hiszen a magyar társadalom részei, de láthatatlanok. Ha megismernek minket, rájönnek, hogy nincs rajtunk semmi különös. Ezért fontos, hogy minél több LMBTQ ember előbújjon. Hiszen akit nem ismerünk, azt nem szerethetjük.

A Pride család. A családhoz szeretet, kölcsönös tisztelet, értő figyelem és támogatás kell. A család szentségét nem LMBTQ emberektől kell védeni, hanem a szeretetlenségtől, a tudatlanságtól, a vak gyűlölettől, a riasztó méreteket öltő alkoholizmustól és a családon belüli erőszaktól kell megvédeni. Mondhat bárki bármit, család egy azonos nemű pár, gyerekkel vagy anélkül, család egy transz nő és ex-neje, család egy baráti pár közösen nevelt gyerekkel, család egy queer kommuna, család egy melegbár személyzete. Az LMBTQ emberek önzetlen, kölcsönös szereteten alapuló családokat hoznak létre és tartanak fenn az idők kezdete óta.

Kritikus tömeg. Magyarországon csaknem félmillió LMBTQ ember él. Vegyük hozzájuk a szüleiket, testvéreiket, családtagjaikat. Ez közel kétmillió embert jelent, aki közvetlenül érintett és
érdekelt abban, hogy az LMBTQ emberek jogi és társadalmi egyenlősége megvalósuljon. Sokan vagyunk, együtt erősek vagyunk.

Büszkeség. Heteroszexuálisnak, ciszneműnek lenni és ezt felvállalni nem valami nehéz dolog, arra büszkének lenni felesleges volna. Mi magunkra vagyunk büszkék és a barátainkra, szüleinkre,
akik kiállnak mellettünk.

A Pride ünnep. A Pride-on ünnepeljük, hogy elfogadó, számunkra kedves emberek tömegében teljesen önmagunk lehetünk. Ünnepeljük azt, hogy kicsiben megcsináljuk azt, amilyennek az egész világnak lennie kellene. Boldognak, elfogadónak és szeretetteljesnek.

 

 

Az idei felvonulás idei üzenetét így fogalmazzák meg a szervezők:

“Neked mi az álmod? Kikkel osztod meg? Tennél érte közösen? Július 7-én mutassuk meg, hogy bármilyen akadályok állnak előttünk, nem adjuk fel. Hiszünk a közösség erejében, hiszünk abban, hogy együtt elérhetjük az álmainkat.

Évről évre egyre láthatóbbak, egyre erősebbek és bátrabbak vagyunk. Együtt óriási rendezvénnyé tettük a Felvonulást. Évekkel ezelőtt csak álom volt a hatalmas tömeg, az egyhónapos fesztivál, és a szabad, kordonmentes felvonulás. A résztvevők, az önkéntesek, menetkísérők, adományozók és szervezők a kezdetektől mertek nagyot álmodni, és mertek lépéseket tenni érte. Lépéseket, amik önmagukban talán nem tűntek nagynak, de elengedhetetlenek voltak ahhoz, hogy ma itt legyünk.

Sokan még mindig nem lehetnek önazonosak, nem hozhatják meg szabadon a döntést, hogy előbújnak-e, megosztják-e őszintén érzéseiket, kapcsolataikat, önmagukat a környezetükkel. Sokan vannak, akiknek ez kockázatos, sőt veszélyes. Megpróbálhatják elhitetni velünk, hogy nem vagyunk elég erősek ahhoz, hogy valóra váltsuk az álmainkat, és annak kell örülnünk, amink már van, ne akarjunk többet vagy jobbat. Mutassuk meg, hogy ez nem igaz! Elhivatottak vagyunk, bátrak vagyunk, sokan vagyunk, és hiszünk abban, hogyha összefogunk, képesek vagyunk változásokat elérni a körülöttünk lévő világban.

A felvonulás szóljon arról, hogy együtt megvalósíthatjuk az álmainkat. Az idén először egyhónapos Budapest Pride Fesztivál programjait civil szervezetek, informális csoportok, magánszemélyek állítják össze, Budapesten és több vidéki városban is. A Pride Hónap során osszuk meg egymással az álmainkat és fogjunk össze, hogy valóra váltsuk őket. Hívjuk fel a figyelmet olyan témákra, amikről a hétköznapokban nem esik elég szó.

Gyere velünk, és mutassuk meg, hogy nem szabad feladni. Megérdemeljük, hogy félelem nélkül szabadon szerethessünk, dönthessünk, hibázhassunk, hogy önmagunk lehessünk – merjünk nagyot álmodni, mert képesek vagyunk megvalósítani.”

 

A felvonulás programja

14:00 – 15:00 – Gyülekező

15:00 – A menetet rövid beszéddel elindítja: Nagy Szilvia, a Budapest Pride-ot szervező Szivárvány Misszió Alapítvány elnöke

17:00 körül – Megérkezés a Kossuth Lajos térre, ahol LED-falon kivetítik a Budapest Pride arcait, beszédet mond Csikós Ádám aktivista, és további meglepetésekkel is készülnek

 

 

 

(Budapest Pride)

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb