Lifestyle

A Budapest Bike Maffia – Innováció a segítségnyújtásban

Napjainkban egyre aggasztóbb problémává válik az elszegényedés és a hajléktalanság, az utcán ezrek éheznek nap mint nap. Rajtuk igyekszik segíteni a Budapest Bike Maffia szorgos csapata, akiket most a Mr. Gay Hungary döntős versenyzői is segítettek. A Budapest Bike Maffia az egyik leginnovatívabb és legsokrétűbb civil mozgalom, amit bringás fiatalok közös erőből hoztak össze. Céljuk a hajléktalanok segítésén túl a társadalmi érzékenyítés is, ezzel tízezreket megtanítva arra, hogyan segíthetnek a hajléktalanoknak és egymásnak egyaránt. A Budapest Bike Maffia alapító aktivistájával, Havasi Zoltánnal beszélgettem.

Pontosan mivel is foglalkoztok?

Azon kívül, hogy az utcán nyújtunk segítséget, számtalan projektünk van; a Bike Maffia nem pusztán egy ételosztó szervezet. Bár országosan több mint százezer adag ételt készítünk el évente, ami egy óriási szám, egyfajta innovációt igyekszünk csepegtetni a segítségnyújtásba, és olyan progresszív megoldásokat találni, amiknél különböző piaci és társadalmi rétegeket tudunk bevonni magába a segítségnyújtásba. Megtanítjuk egyrészt őket segíteni, másrészt igyekszünk az adományozási kultúrát fejleszteni Magyarországon – így mondhatjuk, hogy a Bike Maffia olyan kísérleti projektek összessége, ahol – miközben másoknak segítünk – igyekszünk fejleszteni ezeket és konszenzust találni a társadalmi segítségnyújtásban.

 

 

Hogyan indult a Budapest Bike Maffia?

Az ötlet egy baráti beszélgetés során jött, de már előtte irgalmatlanul zavart a társadalmi apátia, az előítéletek. Két éven keresztül pofáztam erről, hogy valaki ezt oldja már meg, és igazából ekkor jött el az a pillanat, hogy nem az államtól vagy a királytól kell várni a megváltást, hanem nekünk kell elérni azt, és megoldani a problémát.

Hogyan lehet a társadalmi apátia ellen küzdeni?

Alapvetően minden előítéletet az információ hiánya szül. Amikor valaki a cigánysággal szemben, a melegekkel szemben, bármilyen csoporttal szemben előítéletes, nem hibáztatni kell, hanem minél nagyobb számban, minden irányba nyomatni kell az adott csoportról az infókat, hogy mi és miért van. A hajléktalanság esetében el kell mondani rengeteg helyen, hogyan kerülhet oda egy ember, milyen egyszerű odakerülni, miért nem tud visszaintegrálódni. Más csoportoknál például tudományos tényeket használunk, hogy információkat tudjunk átadni.

Hogyan fogadják az emberek a kezdeményezéseket?

Abszolút pozitívak a visszajelzések, viszont ez a terület is olyan, hogy jól segíteni baromi nehéz. De szerencsére olyan embereink és önkénteseink vannak, akik ezekre a dolgokra nagyon érzékenyek, és tőlük, meg tőlem is hiteles tud maradni.

Melyik projektetek fókuszál legjobban a társadalom nyitottságának növelésére?

Alapvetően az összes programunknak része az érzékenyítés, viszont kettőt emelnék ki igazán. Az egyik a +1 szendvics program, amivel iskolákban tudunk beszélni a diákokkal, nem kizárólag a Budapest Bike Maffiáról vagy a hajléktalanságról, hanem az előítéletekről is, azok kialakulásáról. Csoportos interaktív feladatokkal vonjuk be a diákokat, aztán ugyanezt csináljuk multicégeknek csapatépítések keretein belül.

 

 

Sok cég vevő efféle csapatépítésre?

Igen, nagyon sok csapatépítőt csinálunk, több visszajáró cég is van. Szájról-szájra terjed, hogy milyen hatással van az egész, úgyhogy folyamatosan keresnek minket.

Lesz új projektetek is a jövőben?

Nemsokára indul a Magunkon kívül elnevezésű programunk, amelynek keretében vendéglátósoknak és kereskedőknek igyekszünk adományozási lehetőséget biztosítani.

A határ a csillagos ég?

Nem, nem akarunk egy bizonyos határt átlépni. Mi nem fölfelé akarunk növekedni, nem ez a cél, hanem sokkal inkább széltébe – ennek is köszönhető, hogy ilyen jól reagál a társadalom a működésünkre, és ezért tudunk ilyen hatékonyan segíteni az embereknek.

 

A Budapest Bike Maffia Vitamin Kommandójában a Mr. Gay Hungary döntősei is segítettek. A verseny dobogósa, Balázs elmondása szerint nagyon jól érezte magát a Vitamin Kommandó alkalmával: „Nagyon jó, családias hangulat volt már öt perc után, pedig nem ismertük egymást, de viccelődtünk és nevettünk, mint akik évek óta ide járnak” – mondta. A fiúk vajaztak, vágtak, szeleteltek, csomagoltak, ezzel segítve rengeteg szendvics elkészítését, tudva, hogy a rászorulók számára sokat jelent, hogy vacsorázhatnak.

 

 

Bármilyen önkéntes tevékenység során nemcsak másoknak segít az ember, hanem magának is, hogy fantasztikus koraestét töltsön el, ugyanis a jó atmoszféra mellett remek beszélgetéseknek és őszinte nevetéseknek válhat részesévé minden segítő. A Humen olvasóinak azt üzenték a döntős szépfiúk: aki tud, menjen, hiszen sok múlhat az apró segítségen is.

A Budapest Bike Maffia tevékenységei és projektjei az önkéntesei kitartó munkája révén valósulnak meg. Ha szeretnél az önkéntes csapat tagjává válni, több módon is csatlakozhatsz.

Minden hétfőn és csütörtökön 18 órától Zuglóban tartják a Vitamin Kommandót, amely során szendvicseket készítenek, majd bringával kiszállítják őket az utcán élőknek. Facebook: @vitaminkommando

A Pacsi programok tavasztól kora őszig vannak, amikor biciklis túrákat szerveznek állatmenhelyekre, ahova adományt visznek, továbbá az állatok gondozásában is segítséget nyújtanak a menhelynek. Facebook: @bbmpacsi

Közösségi főzéseken is részt tudsz venni, amelyeket budapesti romkocsmákban szerveznek, és a főzést követően az adagokat még frissen és melegen kerékpárral eljuttatják hajlék nélkülieknek és nehéz helyzetben lévő családoknak. Facebook: @budapestbikemaffia

E-mail: bbm@bbm.hu

Facebook: Budapest Bike Maffia

Bázis: 1145 Budapest, Bosnyák utca 7/b

(AZTA Közösségi Kézműves és Barkácsműhely)

Ha anyagi támogatással szeretnéd segíteni a biciklisek munkáját, utalni is tudsz nekik:

Magnet Bank

Név: Bike Maffia Egyesület

Számlaszám: 16200151-18519259

IBAN: HU46162001511851925900000000 – Swift BIC: HBWEHUHB

Bernhardt Dániel

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb