Színes

A Brokeback Mountain szerzője már bánja, hogy megírta a könyvet

Annie Proulx 1997-ben a The New Yorkernek írt novellát Brokeback Mountain címen. A folytatás közismert: a művet filmre adaptálták, amely 2005-ben jelent meg Heath Ledger és Jake Gyllenhaal főszereplésével. Hatalmas siker volt, amely Proulx-ot a mai napig kísérti, ugyanis rendszeresen kap olvasói leveleket.

Ezek a megkeresések az írót felháborítják. Jellemzően azt kérik ugyanis tőle, hogy változtassa meg az eredeti sztorit és Jack, valamint Ennis története kapjon boldog befejezést. Sokan a saját verziójukat ajánlják figyelmébe.

Bár soha nem írtam volna meg a novellát. A film előtt minden rendben volt. De ma számos rajongó képtelen megérteni, hogy ez a történet nem Jackről és Enniszről szól” – nyilatkozta Proulx a The Paris Review-nak. “A homofóbiáról szól, egy társadalmi szituációról, egy adott közegről és annak gondolkodásmódjáról, valamint erkölcséről.” Szerinte ebben a közegben egy meleg pár számára nincs helye boldog befejezésnek.

 

Jelenet a Brokeback Mountain című filmből

 

Proulx – aki egyébként heteroszexuális – nincs elájulva a fan fictionöktől sem. Szerinte ha az olvasók boldog meleg párokról akarnak olvasni, akkor saját karaktereket és saját történeteket kellene kitalálniuk. “Ezek a karakterek ugyanis a törvény szerint engem illetnek” – fakadt ki a Review-nak.

Elmesélte azt is, hogy amikor a műből 2014-ben opera készült, inkább ő maga vállalta a szövegkönyv megírását, attól tartva, hogy “valami idióta fogja és egy boldog befejezéssel elrontja az egészet.

Hiszen nincs is rosszabb, mint egy boldog meleg pár…

 

hirdetés
'Fel a tetejéhez' gomb