Hírek

A britek kétharmada elfogadna azonos nemű királyi esküvőt

A King’s College London megbízásából az Ipsos készített reprezentatív felmérést az egyenlő házasság elfogadottságáról az Egyesült Királyságban. A szervezet ügyvezetője, Ben Page szerint az elmúlt 40 évben most történt a legnagyobb elmozdulás a kérdésben.

Az 1681 fő bevonásával végzett felmérés eredménye szerint a megkérdezettek csaknem háromnegyede nem tiltakozik az azonos nemű házasság intézménye ellen, és kétharmaduk egy a királyi családban történő azonos nemű házasságot is támogatna.

 

 

Továbbra is van egy 8 százalékos keménymag, akik szerint a házassági egyenlőséget be kellene tiltani, további 13 százalék számára pedig bár nem elfogadható, de nem ragaszkodnak a tiltáshoz.

Érdekes adat ugyanakkor, hogy míg a teljes lakosságra vetítve 15 százalékot aggasztana egy azonos nemű királyi esküvő, addig csak 10 százalék csinálna abból problémát, ha ez az esküvő történetesen a saját családjában lenne. Az eredményekből az is kiderül, hogy a férfiak kétszer elutasítóbbak a témában, mint a hölgyek, valamint hogy az ellenzők harmada 55 évnél idősebb.

A házassági egyenlőség 8 százalékos kategorikus elutasítása a legnagyobb, ennél a más bőrszínű (6 százalék), a más vallású (5 százalék) vagy az elvált személlyel történő házasság (4 százalék) elutasítottsága is alacsonyabb. Ettől függetlenül hatalmas a változás a hetvenes évek óta. A King’s College London oktatója, Roger Mortimore professzor szerint

“a hetvenes években hatból csak egyetlen ember gondolta azt, hogy az azonos neműek házasságát lehetővé kellene tenni, és egészen a kilencvenes évekig a közvélemény fele hitte, hogy a homoszexualitás helytelen. Ma a legtöbben egyáltalán nem ellenzik, még akkor sem, ha a királyi család egyik tagját érintené. Annak ellenére, hogy a királyi házzal szemben sokkal szigorúbbak az elvárásaik, mint saját magukkal szemben.”

A mostani felmérést nehezen tudjuk elhelyezni, tavaly decemberben a YouGov még azt mérte, hogy 44 százalék támogatná az azonos nemű királyi esküvőt, ezt hozta ki most az Ipsos kétharmadosra.

 

(GayTimes)

 

 

hirdetés
Previous post

A nagyobb péniszméret a faj kihalását okozhatja

Next post

“Egy erekcióban nincs semmi szégyellnivaló” – Steiner Kristóf meztelen jógaórán járt