Hírek

A britek java gendersemleges házi robotot szeretne

A robottechnológia fejlődésével sokakat izgat az egyre életszerűbb kérdés: milyenek lesznek a mindennapjainkba, akár háztartásunkba beférkőző robotok? Akadnak, akik szerint a fogyasztói igények felmérésénél figyelembe kell venni a jövendőbeli elektromos családtag nemét is – számol be a PinkNews.

A svéd Specops Software 2424 brit véleményét kérdezte a házi munkát végző robotokról – 39 százalékuk szívesen vásárolna ilyent, ha létezne és ezek döntő többsége egy gendersemleges terméket preferálna, ami azért is érdekes, mert a ma széles körben használatos mesterséges intelligenciák döntő többsége nőiesítve van. Gondoljunk csak Sirire, Alexára, vagy Cortanára.

 

(Paco Freire/SOPA Images/LightRocket via Getty)

 

65 százaléka azoknak, akik beruháznának egy ilyen robotba, nem örülne, ha házi segédjük emberszerűen nézne ki, 53 százaléknak pedig fontos, hogy minél kevesebb helyet foglaljon. 82 százalék szerint a leghasznosabb funkciók az értékvédelem és megfigyelés lenne.

Továbbá 10-ből 6 válaszadó nem szeretné, ha a robot dekódolná az érzelmeit, 39 százalék azonban örülne, ha az új házi kedvenc érzékelné, mikor stresszes, ijedt, vagy éppenséggel boldog a gazdája.

Elgondolkodtató, hogy 35 százalék akár a magányát is szívesen enyhítené egy robottal. 24 százalék feladatokat osztana ki, míg hat százalék akár a bébiszitterkedésbe is bevonná.

 

hirdetés
Previous post

120 LMBTQ személyt tartóztattak le Ugandában

Next post

Jövőre jön az első Valentin-napi melegfilm