Egészség

A bőrápolás hosszútávú befektetés

Mennyi az ideális életkor az esztétikai bőrgyógyászati beavatkozások esetében?

A 21. században egyre nagyobb jelentőséget kap a fiatalos, kortalan megjelenés és ennek fenntartására számtalan beavatkozás igénybevételére nyílik lehetőségünk. Ezekkel kapcsolatban jelentősen megoszlanak a vélemények, azonban az, hogy mennyi idősen érdemes ezeket elkezdeni, még inkább vita tárgyát képezheti.

Mennyi az annyi?

A 20-as éveiben szinte még senki nem gondolkozik az öregedésen, hiszen annak látható jelei legtöbbször csak a 30-as éveink elején vagy később jelentkeznek erőteljesebben. Azonban azok, akik még a 20-as éveikben járnak, apróbb mimikai ráncokra lehetnek figyelmesek főleg a szem körül, de a nyak és a dekoltázs területén lévő íves vonal(ak) is könnyen kivehető(ek). Összességében már egy kevésbé feszes, szürkébb bőr tekinthet vissza rájuk a tükörből. Ezek bizony a kollagénvesztés első jelei, ami már 22 éves kortól is elkezdődhet, és a kor előrehaladtával egyre nagyobb mértékben fokozódhat. Ez mindenkinél más időben és mértékben következik be genetikától és életmódtól függően, de elmondható, hogy 30 éves kor előtt mindenki megfigyelheti magán az öregedés apróbb jeleit. Épp ezért, ha természetesen és szépen akarunk megöregedni, akkor ez az az időszak, amikor érdemes meglátogatnunk egy esztétikai bőrgyógyászt.

 

Fotó: Depositphotos

 

De nem korai még ez?

Sokan szörnyülködve reagálnak, amikor egy 20-as éveiben lévő fiatal bőrgyógyászati kezeléseket vesz igénybe. Bizonyára mindannyian találkozhattatok már olyan emberekkel, akik túlzásba vitték az esztétikai beavatkozásokat, és eltorzult arcformával, rendellenesen feszes arcbőrrel rendelkeznek. Ezek elsősorban a túl sok, vagy nem megfelelő szakember által elvégzett kezeléseket tükrözik, de az is hozzájárul az összhatáshoz, hogy túl későn kezdte az illető a beavatkozásokat. Amikor már kivehető a bőr megereszkedése és a ráncok is elmélyültek, már nem lehet ugyanazt az állapotot visszahozni, mint 20 évvel azelőtt, azonban ezt sokan képtelenek elfogadni, mi több, önmaguk karikatúrájává válnak. Szokás mondani, hogy használjuk azt, amink van, addig, amíg tudjuk, s ez a bőrünkkel kapcsolatban sincs másképp! Addig stimuláljuk a bőrünket, míg az stimulálható – bizony ennek a mértéke felnőttkorban már erőteljesen csökken, 50 éves kor felett pedig elenyészőnek számít. Épp ezért magabiztosan kijelenthetjük, hogy egyáltalán nem korai a 20-as éveinkben meglátogatnunk egy szakembert, hiszen a megelőzésen van a hangsúly.

A kezelések

Az ún. kollagénindukciós vagy biostimulációs kezelések minden korban hasznosak lehetnek, de megelőző indikációval végezve jelentősen csökkenthetik az öregedés mértékét. A 20-as éveinkben csak arra van szükségünk, hogy a még meglévő, de már ellustulóban lévő kollagén- és elasztikus rostjaink növekedését aktivizáljuk és annak minőségét javítsuk. Ide tartoznak a különböző lézeres, mikrotűs és sajátvér-terápián, ún. PRP-n alapuló kezelések is, de a tűs mezoterápia is szóba jöhet.

Míg a lézeres kezelések a bőrt valamilyen módon megsebzik, amelynek hatására új, erősebb kötőszövet épül ki, addig a saját vérterápia a vérünkből leválasztott vérlemezkékben található növekedési faktorok visszainjekciózásán alapuló kötőszövetstimulálást jelent. A tűs mezoterápia során a kezelőorvos vitaminokból, antioxidánsokból, aminosavakból és egyéb, a bőr számára hasznos hatóanyagokból álló koncentrációt injektál a páciens bőrébe, ahol azok kifejtik stimuláló, bőregészséget javító hatásukat. Közös tulajdonságuk, hogy egyik kezelés sem hat azonnal, hiszen a kötőszövet kiépülése hozzávetőlegesen 6 hónapot vesz igénybe. Viszont hétről hétre tapasztalhatjuk majd, hogy a bőrünk feszesebbé, finomabb pórusúvá, egészségesebb állagúvá és fényűvé válik. Amennyiben jó állapotú, hegmentes a bőrünk, akkor egy kezelés is elég lehet, azonban, ha szemmel láthatóan tág pórusokkal és hegekkel tarkított az arcbőrünk, akkor több, akár három kezelésre is szükségünk lehet. Érdemes fenntartani is az elért állapotot, hiszen az öregedés egy soha meg nem álló folyamat. Igényektől függően 1-3 évente érdemes ismételni a kezeléseket. Ne feledkezzünk meg a professzionális otthoni bőrápolás fontosságáról sem, hiszen ezek is hozzájárulnak az elért eredmény fenntartásához.

Ha a külsőnkről van szó, mindig gondolkodjunk hosszútávú befektetésekben! A megelőzés mindig egy kifizetődőbb opció, és ebben az esetben természetesebb is. A megfelelően elvégzett esztétikai beavatkozás ismérve, hogy senki sem veszi észre rajtunk a különbséget, csupán kipihentebb, egészségesebb összhatást kölcsönöz számunkra. Ha emellett napi rendszerességgel védjük a bőrünket a napfény káros hatásaitól, biztosak lehetünk benne, hogy sokáig megőrizhetjük fiatalos külsőnket.

Kiss Milán

Instagram: mrmilankiss

Ez a cikk a Humen Magazin 2021/6. számában jelent meg. Ha szeretnéd megkapni a nyomtatott magazint, a Humen.Shop felületén a postaládádba is kérheted. Ha nem szeretnél lemaradni egyetlen számról sem, akkor csatlakozz a myHumen hűségprogramhoz!

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb