Lifestyle

A bőr fétis, a bőr önazonosság

Bár talán az egyik legismertebb fétis, a bőr iránti rajongás mégis máig piszkos tabu, amit megannyi kérdés és ahogy az ilyenkor lenni szokott, sok félreértés is övez. Hol válik el a bőrfétis a BDSM-től? Honnan ered a bőr imádata és hogyan száguldott végig kultúránkon? Perverzió? Parafília? Mindennapi viselet? Esetleg mindennapi kaland? És hogyan működhet egy párkapcsolatban? GEARSTAYSON bőrfetisisztával és Váradi Fanni szexuálpszichológussal beszélgettünk. 

GEARSTAYSON tízévesen az anyukájával sétált egy szombati napon a piacon, amikor meglátott egy bőrnadrágot. Saját bevallása szerint akkor kezdődött minden. A nadrágot kikönyörögte, megkapta, és azt is viselte az iskolában. Majd jónéhány év szünet következett. A bőr iránti rajongása nem múlt el, ám miután rájött, hogy ez a rajongás bizony valójában vonzalom, képbe került a szégyen és megannyi gátlás is.  

A következő bőrnadrágot 19 évesen vásárolta meg. Ez már egy szupertitkos ruhadarab volt. Nyilvánosan nem viselte – félt a tekintetektől, félt attól, hogy kinevetik vagy megszólják.  

Aztán eltelt nagyjából újabb tíz év, GEARSTAYSON pedig rájött, hogy jobb vállalni önmagát. A gyűjtemény azóta elkezdett gyarapodni, a bőr pedig az utcai viselet része lett. Nem volt többé szégyenérzete. „Utólag rájöttem, hogy igazából ez csak nekem nagy dolog, mert én szeretem. A többi ember elmegy mellette. Sőt, amióta teljes bátorsággal hordom a bőrnadrágjaimat, csak pozitív véleményeket kaptam velük kapcsolatban.”

 

 

Az ősember és a bőr 

A bőr iránti rajongás nem idegen az emberiség számára, sőt, minden bizonnyal azóta velünk van, mióta elkezdtünk figurákat rajzolni a barlangfalakra és levadászni az állatokat. Így tartja Váradi Fanni szexuálpszichológus is„A bőr az egyik legrégebbi anyag, amit már az ősember is hordott. Bizonyos törzsekben spirituális jelentése is volt: egy adott állat bőrének a viselése felhatalmazta őket az állat erejével. Ilyen módon már a lehető legősibb formájában is az erőt jelképezte.”  

Ez pedig később sem változott. A bőr a férfiasság szimbólumává vált. Az első világháborúan a német pilóták viseltek előszőr bőrdzsekit, és egészen a negyvenes évekig elsősorban a hadászathoz kötődtek ezek a ruhadarabok. Később, mikor már megjelentek a mindennapi divatban is, óriási szerep jutott nekik különböző szubkultúrákban az erő és lázadás szimbólumaként: rockereknél, punkoknál, motorosoknál… és a BDSM kultúrában – aminek a bőrkultusz része is, meg nem is. 

Bőr és BDSM 

De pontosan hol a határ a bőr iránti vonzalom és a BDSM között? GEARSTAYSON szerint már csak a BDSM sokszínűsége miatt is nehéz erre a kérdésre válaszolni. „A BDSM alapja a szerepjáték, az irányító és az alárendelt fél viszonya, ahol igazából nem kap hangsúlyos szerepet maga a nemi aktus. Viszont a fetisizmus annál inkább. Az már teljesen egyénfüggő, hogy ezen belül ki milyen dolgok iránt érdeklődik. Gumi, latex, láb, vagy lábbelik, egyéb ruhadarabok, öltözködési stílusok, szexuális segédeszközök…. Itt jön képbe természetesen a bőr is” – magyarázza. – „De egyáltalán nem igaz az, hogy minden bőrös BDSM-kedvelő is egyben, viszont a BDSM-kedvelők nagy része szerintem valamilyen szinten vonzódik a bőrhöz. Ha bőrnadrágot nem is tart a gardróbjában, egy bőr paskolót biztosan. Viszont egy olyan egyénnél, aki csak bőrkedvelő, de nem érdeklődik a BDSM játékok iránt, a szexuális együttlét olyan, mint másnál. Csak bőrben.”  

Vagyis, hogy a BDSM mennyire kapcsolódik össze – ha összekapcsolódik egyáltalán – a bőrfétissel, embere válogatja. És leginkább az egyéni vágyak. A bőrkedvelőknél a bőr szerves része az aktusnak, míg a BDSM-nél megjelenhet vágyfokozóként a bőr, de ott még van megannyi más eszköz, illetve megannyi más szexuális aktivitás. Így nézve már valamilyen szinten tisztább a határ. 

Emellett fontos kiemelni, hogy bár a bőr megjelenik a BDSM kultúrában, de abban az esetben, ha valakinek a szexuális életében nincs jelen a BDSM, csak különböző bőrkiegészítők viselése, ott kevésbé nagy mértékűek a szintkülönbségek, mint a BDSM játékoknál. GEARSTAYSON szerint itt sok esetben egyszerűen csak a ruhák mennyiségéről beszélünk „Van, hogy csak egy alsóhoz van kedved, van, hogy mindent magadra aggatsz. Maga a bőrfétises, de BDSM-mentes szexuális élet legegyszerűbben definiálva igazából vanília szex bőrben. Vicces, ámbár fontos tényező ilyenkor az évszak is. Azért full bőrben játszadozni nem annyira izgi harminc Celsius-fokban.” 

Bőrfétis mint parafília 

A szexuálpszichológusnak ennél árnyaltabb véleménye van a bőr iránti rajongásról. Váradi Fanni kiemeli: a fétisek hivatalosan a parafíliák közé sorolandók, amik „olyan, rendszeresen visszatérő, erőteljes sürgetések, fantáziák vagy viselkedésformák, melyek a társadalom által nem elfogadott tárgyakhoz vagy helyzetekhez kötődnek.” Mint mindennek, a parafíliáknak is megvannak a maga szintjei, amibe bele lehet helyezni a bőr iránti vonzalmat is. Egy parafília lehet ártatlan különcség vagy preferencia, de lehet mentális betegség, ha elér egy meghatározott diagnosztikus szintet. Ha pedig ez valamilyen extrémitásba hajlik át, akkor akár bűncselekménnyé is fajulhat. A szadizmus például mentális betegségnek számít, ha pedig valaki bele is hal, abban az esetben már bűntényről beszélünk. 

Ha a parafíliákat vizsgáljuk, Váradi szerint fontos más kérdéseket is feltenni. „A fétis diagnózisa szempontjából még kiemelendő, hogy a rendszeresen visszatérő fantáziák és viselkedés legalább hat hónapon keresztül, rendszeresen jelen vannak, szégyenérzettel és bűntudattal, illetve társas, személyes vagy foglalkozásbeli hátrányokkal járnak – például valakinek a fétis miatt szűnnek meg a kapcsolatai, esetleg nem tudja ellátni a munkáját. Gyakorló szakemberként én még ott szoktam meghúzni a határt az egészséges és nem egészséges szint között, hogy kizárólagos-e az adott szexuális preferencia. Tehát a kliens csak a bőrfétisén keresztül képes szexuális izgalmat átélni, vagy a hagyományos módon is sikerül neki.” 

Nem kell azért megijedni 

Bár mindez egy elég sötét rendszerbe helyezi a bőrfétist, fontos, hogy azért nem kell rosszra gondolni. Valójában minden bizonnyal pont ez az a fétis, ami már csak azért sem tud igazán elfajulni bármilyen rossz irányba, mivel nagyon laza kötődése lehet a szexszel, illetve ne felejtsük el azt sem, hogy a bőr a leghétköznapibb szexuális életű ember életében is jelen van. „Gyakorlatilag egy bőrdzseki ma már mindenkinél lóg a fogason, de egy műbőr biztosan. Ettől még nem lesz az ember bőrfétises. Az egész ott dől el, hogy mikor veszi fel az ember az adott darabot” – mondja GEARSTAYSON. – „Én sem járok bőringben és hámban dolgozni, de igyekszem mindig valami bőrt belecsempészni az aznapi öltözékembe. Fontos ugyanakkor azt is tisztázni, hogy azért, mert mondjuk egész nap bőrnadrágban vagyok, nem vagyok folyamatosan felajzott állapotban. Mindennek megvan a maga helye és ideje. Az, hogy gyakran hordok bőrt a mindennapokban, inkább egyfajta önazonosság számomra.” 

Más kérdés, hogy egy hétköznapi ember milyen kapcsolatot ápol a bőrrel. Váradi szerint a bőr erotikus, szexuális jellege egyébként kifejezetten a BDSM szubkultúrához köthető. „A BDSM kiegészítők közkedvelt anyaga a bőr és a latex, mely ezáltal az erő és dominancia jelképévé is vált és valószínűleg a mai napig magában hordozza ezt a jelentést. Emiatt van az is, hogy ha egy nőt bőrruhában látunk, akár tudat alatt is a hatalommal és az uralkodás utáni vággyal azonosítjuk” – mondja Váradi. Az utóbbi példa viszont közben azt is jól példázhatja, hogy a többségi társadalomban is mennyire jelen van a gondolatpárosítás a bőrrel kapcsolatban – akár bármilyen szexuális felhang nélkül. 

Az, hogy a bőrfétis amúgy mennyire elterjedt az emberek körében, a szakember szerint igencsak nehezen vizsgálható. Az erre irányuló kutatások ugyanis nem kifejezetten az anyaggal foglalkoznak, hanem arra koncentrálnak, hogy milyen típusú tárgyakra vagy viselkedésformákra irányul szexuális izgalom. Annyi viszont biztos, hogy sokakat izgat a bőr. Azt mindenesetre elmondhatjuk, hogy a cipő és a szoknya a két leggyakoribb fétis a ruhadarabok közül, illetve a népesség 10-15%-ának volt már része valaha valamilyen BDSM jellegű tevékenységben. Előbbi és utóbbi esetében gyakran megjelenő anyag a bőr, így szerintem kijelenthetjük, hogy nem egy ritka vonzalom.”  

 

 

Bőrkabát a párkapcsolatban 

Bár nem egy ritka vonzalom, de GEARSTAYSON szerint a párkeresés eléggé bonyolult lehet vele. „Nem egyszerű elmagyarázni egy olyan fiúnak, akit nem érdekel a bőr, hogy mi játszódik le ilyenkor. Megértetni, hogy van egy anyag, aminek a tapintása, a kinézete, a recsegése, de még az illata is szexuális izgalmat vált ki” – meséli. – „Nyilván az internet világa megkönnyíti a partnerkeresést. Lehet megadott kritériumok alapján keresni, sőt, már több társkereső oldal létezik kizárólag fétis tematikával. De az egész párkeresés is egyénfüggő ilyen szempontból. Van, aki magán szereti a bőrt, de a partnerén nem igényli és fordítva.” 

Váradi úgy tartja, ha párkapcsolatról és különböző fétisekről beszélünk, a kölcsönösség a kikerülhetetlen tényező. Egy kapcsolatban bármilyen fétis csak akkor tud működni, ha a másik benne van. Vagyis egy bőrfétis is csak akkor működőképes, ha a másikat nem zavarja, hogy a párja valamilyen bőrkiegészítőt visel, vagy számára nem teher ilyet viselni. „Ha a másiknak vagy éppen nekem valami nem fér bele, azt tiszteletben kell tartani, nem érdemes erőltetni, mert nagy károkat tud okozni egy kapcsolatban. Tapasztalatom szerint, ha a fétis inkább csak egy preferencia, akkor sokkal könnyebb a másiknak ezt elfogadni. Viszont ahogy egyre közeledik a kizárólagos szinthez, annál nehezebb a helyzet, mivel általában olyan kérdéseket vet fel a másik félben, hogy »Csak így működik neki a szex? Akkor én nem vagyok elég vonzó?«”  

Ezenfelül pedig természetesen az sem mindegy, hogy egy adott fétis mennyire elfogadott. Ez a bőrnél nem különösen problémás a szakember szerint: „A bőrfétis elég jó pozícióból indul, mondjuk egy pelenkafétishez vagy vizeletfétishez képest. Talán nem ez a fétis okoz a legnagyobb fejtörést a pároknak. De tényleg nem mindegy, milyen mértékű, illetve az adott párkapcsolat kereteibe belefér-e.” 

Szabadság és elfogadás 

GEARSTAYSON szerint a teljes szabadsághoz szükség van arra is, amit elmondása szerint ő csak az elmúlt tíz évben élt át igazán: hogy az ember önmaga is elfogadja szexualitásának minden pici részét – így akár bármilyen fétisét. „Az embernek bátornak és őszintének kell lennie a szexualitását illetően, mert kellő nyitottsággal minden ilyen fennakadás orvosolható. Én sokáig rejtegettem ezt a dolgot és folyamatos hiányérzetem volt, egy kapcsolatnak pedig úgy semmi értelme.” 

Mindez pedig nem is csak kizárólag a szexuális életre igaz. Sokáig azt gondolta, hogy a bőrfétis tabu, pedig igazából korántsem az. Az emberek pedig nemcsak elfogadók – de nagyon kíváncsiak is. „Amióta nyíltabban vállalom ezt az oldalamat és a barátaim, ismerőseim körében is elterjedt ez a dolog rólam, nagyon gyakran veszem észre azt, hogy egy-egy beszélgetés alkalmával már megint a fétisről faggatnak. Érdekli őket, hogy van ilyen is, szexuális beállítottságtól függetlenül. Bár azt gondolom, hogy ilyen szempontból szerencsés közegben mozgok.” 

Nem olcsó mulatság 

A bőrfétisnél más dolgok is felvetődnek: a piszkos anyagiak. Egyszerűen megfogalmazva: ez egy nagyon drága dolog. A bőr drága alapanyag, ezen felül pedig még számtalan plusz szolgáltatás, igény, eljárás és megoldás tornázhatja fel az árakat. Egy nadrág-dzseki-ing hármas közepes árkategóriában 350.000 forint körül mozog. És ez sokszor csak a jéghegy csúcsa. 

Rengeteg márka külön a bőrfétis rajongóit szolgálja ki. A német Bockleder inkább bőrnadrágokra specializálódott és viszonylag újnak számít. A Mr. Riegillio a mai divat szerint készít fétis öltözékeket például bőr, vegán bőr és PVC témában – ők a MisterB mellett Magyarországon is elérhetőek a magyar BlackDream üzletben is. „Hiba lenne kihagynom a budapesti Black Dream üzletet, ahol hozzáértő kiszolgálással és egyedülállóan széles árukészletből kaphatsz itthon fétis öltözékeket és BDSM kellékeket” – teszi hozzá GEARSTAYSON. 

Persze a sok márka sok külön szolgáltatást jelent – ami miatt vannak igazán exkluzív darabok és brandek is. Ilyen például a Langlitz Leathers, ahol minden terméket a vevő méretei alapján készítenek el, a ruhadarabba pedig még a megrendelő neve is belekerül. 

Nem vegán mulatság 

A bőrfétisnek pedig a kétezres években már más kérdésekkel is szembe kell néznie: méghozzá a környezetvédelemmel. A divatipart jónéhány évtizede konstans támadások érik a szőrme- és bőrhasználat miatt. Emiatt pedig jogosan vetülhet fel a kérdés, hogy egy fétis, amire egy egész iparág épül és ami a bőrön alapul, mennyire van rendben mai „zöld szemmel” nézve.  

GEARSTAYSON kiemeli, hogy ma már vannak vegán bőrből készült fétis ruhák, amik izgalomba hozhatnak valakit, akit érdekel például a latex vagy a PVC is, de azt, aki valóban a bőrért rajong, nem fogja„Szerintem a műbőrrel oda az élmény. A bőr az bőr” – mondja, és egyben kihangsúlyozza, hogy talán nem is olyan szerencsés összevetni a bőripart például a szőrmeiparral. „Személy szerint igyekszem megtenni mindent a környezetünk védelmében, amit egyéni szinten tudok, de azt gondolom erről lesarkítva, hogy amíg húsevő társadalom él ezen a bolygón, addig az állati bőr felhasználása ilyen szempontból másodlagos. Kvázi a húsipari melléktermék ésszerű hasznosítása. Nem említhető egy mondatban például a szőrmekereskedelemmel. Bár tisztában vagyok azzal is, hogy a bőripar tekintetében is vannak elszomorító kivételek.” Emellett szerinte fontos lehet belegondolni abba, hogy míg egy igazi bőrből, jó minőségben elkészített nadrág vagy dzseki megfelelő ápolással akár egy örök életre megmaradhat, addig a tömegtermelésben előállított műbőr ruhadarab nagyjából egy-két szezont bír ki és az előállítása szintén nem környezetkímélő. „Összességében azt gondolom, hogy mindenki előtt ott a szabad választás lehetősége a saját elvei, stílusa, vágyai és pénztárcája függvényében.” 

 GEARSTAYSON mesélt nekünk a bőrfétis történelméről is. Ezt elolvashatjátok online!

GEARSTAYSONt elérhetitek Instagramon a @gearstayson profilon!

Köszönjük a gyors és professzionális segítséget Váradi Fanni szexuálpszichológusnak. Látogasd meg a weboldalát: www.varadifanni.hu  

Kanicsár Ádám András 

Instagram: @kanicsar 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb