Kultúra

“A bolygóval kellene törődni és nem mások életébe beleszólni” 

Kevesebb, mint egy éve jelent meg Karin Ann első dala. A nemzetközi szinten is egyre sikeresebb fiatal tehetség nagyon rövid idő alatt hívta fel magára a figyelmet. Olyan neves felületeken szerepelt, mint a New York Times, a német Bild Magazin vagy az MTV. Első turnéját a lengyel sztárral Sanah-val indítja, amelyre már minden jegy elfogyott, most pedig a harmadik dala is megjelent, babyboy címmel.

Az új single az eddigi legszemélyesebb Karin Ann számára, ennek is Matt Schwartz (Yungblud, Massive Attack) volt a producere, Tomi Popoviccal karöltve. A videó a 20-as évektől kezdve, egészen napjainkig mutatja be az elnyomás és diszkrimináció ikonikus történelmi pillanatait, beleértve Rosa Parks történetét is.

A dalról személyesen az énekessel beszélgettünk.

 

 

Gratulálok az új dalhoz! Ami azonnal szembetűnő volt számomra, az a témaválasztás. Nem gyakran éneklik meg ugyanis a popkultúrában a diszkrimináció és elnyomás történelmi pillanatait. Te miért döntöttél mellette?

Azt hiszem pontosan azért, mert nem beszélünk róla eleget. Nem tudunk tanulni a múltból, ha nem tárgyaljuk ki. Bízom benne, hogy ez a dal elindít egy párbeszédet és segíti az ügyet.

Feltételezem te magad is nem egyszer tapasztaltál diszkriminációt életed folyamán.

Abszolút. És sajnos nagyon sok formában. Nemcsak a saját bőrömön, hanem a közösségi média révén látom, hogyan tombol a világban a szexizmus, a rasszizmus, a homofóbia… Sokkoló számomra, hogy egy társadalom, amelynek már meg kellett volna mindezt haladnia és elég okos is hozzá, még mindig ilyen jelenségekkel küzd.

A dal két ember, babyboy és egy fiatal lány párbeszéde. Mit mondanál, kik ők, kiket képviselnek? 

Babyboy egy férfi, aki a még mindig a cisz, heteró, fehér férfiakat preferáló társadalmunkat szimbolizálja, a lány pedig azokat a fiatalokat, akik nem akarnak térdet hajtani a régi ideológiak előtt csak azért, mert az mindig is így volt, vagy mert ezt várják tőlük. Mindenkinek joga van hozzá, hogy szabadon élje az életét, függetlenül szexuális orientációtól, nemi, faji, vagy vallási hovatartozástól.

Neked személy szerint mi a benyomásod a fiatal generációkról és arról, ahogyan a diszkrimináció formáihoz, valamint a sebezhető kisebbségekhez viszonyulnak?

Köszönhetően a közösségi médiának a fiatalok nagyon okosak és látják a globális problémákat. Látják azt is, hogy ha nem oldjuk meg ezeket a problémákat, akkor leromboljuk az otthonunkat. Tudják, hogy a bolygóval kell törődni és nem mások életébe beleszólni.

Mikor várhatjuk az első EP-det? Illetve tervezel-e – persze amikor a körülmények már engedik – Magyarországon is koncertezni? 

Bízunk benne, hogy 2021 első felében megjelenik az EP-m és ha minden a tervek szerint halad, akkor idén májusban és júniusban Lengyelországban turnézok Sanah-val. Reméljük, hogy az EP pozitív fogadtatásra talál. Ha így lesz, Magyarországra is mindenképp szeretnék eljutni!

hirdetés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb