Hírek

91 éves korában elhunyt az AIDS-kutatás úttörője

 

Az AIDS tömeges feltűnésének ideje tele volt tévedésekkel, előítéletekkel, félrevezető magyarázatokkal. De volt egy nő, aki látta a közelgő pusztítás méretét és annak szentelte életét, hogy felrázza a közvéleményt: Dr. Mathilde Krim, az AIDS/HIV elleni küzdelem úttörője.

1983-ban ő alapította az első független AIDS-kutató szervezetet. Alapítványa nagy szerepet játszott abban a nyolcvanas évek derekán, hogy anyagi forrásokat szerezzenek a létfontosságú klinikai kísérletekhez, az AIDS prevencióhoz és hogy tájékoztassák a közvéleményt. Egy olyan korban szentelte magát az AIDS elleni küzdelemnek, amikor a kórházi személyzet nem is igazán volt hajlandó még belépni sem egy AIDS-beteg kórtermébe, hogy ellássa.

Mathilde Galland néven született 1926-ban az olaszországi Comóban. Miután 1953-ban doktorált a Genfi Egyetemen, daganatos betegségekkel kapcsolatos kutatásokat folytatott, és közreműködött annak az egyik korai eljárásnak a kifejlesztésében, amivel megállapíthatóvá vált a magzatok neme.

Egy amerikai ügyésszel kötött házassága után költözött New Yorkba, ahol a Cornell Egyetem kutatóihoz csatlakozott, majd 1962-től a nyolcvanas évekig a daganatos betegségek vezető kutatójaként dolgozott. Az egyik legnagyobb nemzetközi AIDS szervezet veteránja, Pete Staley szerint

„a homofóbia és az AIDS-stigma ellen harcolt, elhivatottan védte a tudományt, miközben mentora és mintegy pótanyja volt megszámolhatatlan aktivistának. Egész életét az AIDS elleni küzdelemnek szentelte.”

 

 

A New York-i önkormányzat vezetője, a maga is HIV pozitív Corey Johnson így emlékezett rá:

„Ma a világ elvesztette a HIV/AIDS elleni küzdelem történetének egyik legfontosabb alakját. Magam is HIV pozitívként, aki több mint 13 éve él HIV-vel, tudom, hogy ma nem lehetnék életben Dr. Mathilde Krim erőfeszítései nélkül.”

Krim egész életében emberijogi aktivistaként is dolgozott, többek között küzdött a dél-afrikai apartheid-rendszer ellen, és bábáskodott a melegjogi mozgalom születésénél. Munkásságáért 2000-ben az akkori amerikai elnöktől, Bill Clintontól vehette át az USA legmagasabb polgári kitüntetését, az Elnöki Szabadság-érdemrendet.

Dr. Mathilde Krim 2018. január 15-én hunyt el 91 éves korában.

 

(NewNowNext)

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin