Egészség

8 dolog, amit valószínűleg nem tudtál az óvszerről

A mai napig rengeteg valótlan információ terjed az óvszerről nemcsak a közbeszédben, de az interneten is. Íme néhány érdekesség és hasznos tudnivaló, ami eddig lehet nem jött szembe veled!

1. Sokféle óvszer létezik

Akad nem sima felületű, használatra felhevülő, ehető, ízesített, sőt még sötétben foszforeszkáló is. Rengeteg változata van, nem érdemes leállni egynél!

2. Az óvszer nemcsak arra jó  

 

 

Az óvszer bizony nemcsak akkor segíti a biztonságot, ha anális, vagy vaginális behatolás történik. Orális szexnél is használhatóak, akadnak olyanok is, amelyeket kifejezetten erre a célra fejlesztettek ki – bár tény, hogy idehaza ilyent nagyobb kihívás találni.

3. Az óvszer időtlen

Újkeletű találmány? Majdnem egyidős az emberiséggel! Az első óvszerábrázolás már Kr. e. 13-15 ezer környékén felbukkant egy franciaországi barlangrajzon.

4. Volt, hogy az óvszer tiltása betett az amerikai katonáknak

Míg az első világháború idején az antant hatalmak javában bátorították a katonákat az óvszerhasználatra, addig az Egyesült Államok kifejezetten tiltotta. Meg is lett az eredménye, ugyanis 1000 katonára átlagos közel 800 nemibetegség jutott.

5. Az óvszer radikálisan csökkenti a nemi betegségek terjedésének esélyét

 

 

Na jó, ezt valószínűleg tudtad. Mégsem árt hangsúlyozni, hogy az óvszer a ma ismert leghatékonyabb gyógyszer a szexuális úton terjedő betegségek legyőzésében. 10 ezerszer kisebb a valószínűsége így annak, hogy elkapsz valamit, mintha nem is használnátok.

6. A pénztárcában tartás nem tesz jót az óvszernek

Kutatások szerint a pénztárcában tartott óvszer állaga gyorsabban romlik köszönhetően a folyamatos súrlódásnak-dörzsölésnek és a magasabb hőmérsekletnek.

7. Nem a pénztárca az egyetlen, ami károsítja

Vannak olyan sikosítók, amelyek az összetevőik révén elvékonyítják az óvszert – így növelve a betegségek átjutásának esélyét. Nem segít például az olaj alapú sikosító (ide tartozik a vazelin), de a babaolaj sem.

8. Van ideális hely az óvszertárolásra

Az óvszer leginkább a hűvös, száraz helyeket szereti, itt roncsolódik legkevésbé az anyaga.

 

Previous post

Idősödő transz emberek bizonyítják, hogy 50 felett is teljes az élet

Next post

Meleg pár fogadta örökbe a HIV-vel élő kisbabát, akit tíz család utasított el