Hírek

70 ország fogyhat ki hamarosan a HIV-gyógyszerekből

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a Nemzetközi AIDS Társaság kétévente megrendezésre kerülő konferenciája apropóján publikált egy tanulmányt, amelyben vizsgálják, hogyan áll az egyes országok HIV-gyógyszer ellátottsága. A számok aggasztóak és amíg a koronavírus miatt akadozik az elsősorban légi úton megoldott szállítás, addig alig van remény a változásra.

Jelenleg 24 ország van (és 8.3 millió érintett), amely bizonyos HIV-készítményekből hiányt szenved, vagy vészesen alacsony az ellátottság. Heteken, vagy akár napokon belül elfogyhatnak a készletek. “Miközben a COVID-19 ellen küzdünk, nem fordíthatunk hátat a 38 millió HIV-vel élőnek és a millióknak, akik ki vannak téve a fertőzésveszélynek” – jelentette ki Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója. Már most összesen 73 olyan országról tud a szervezet, ahol a helyi egészségügyi ellátórendszerben komoly az aggodalom, hogy amennyiben nem indul be ismét a gyógyszerellátás, úgy még idén kifogynak a készítményekből. Amennyiben a HIV-vel élők nem tudják nap-mint-nap bevenni gyógyszerüket, úgy szervezetükben néhány nap elteltével ismét emelkedni kezd a vírusszám.

 

 

Az UNAIDS és a WHO májusi modellezése szerint hat hónapnyi ellátás akadozás drasztikus következményekhez vezet, különösen Afrika szubszaharai régiójában – ahol a már érintett 24 ország java is fekszik -: az AIDS-cel kapcsolatos halálozások száma a sokéves átlaghoz képest megduplázódhat. Fontos kiemelni, hogy Magyarország nincs a veszélyeztetett országok között.

2018-ban és 2019-ben az új HIV-fertőzések számi évi 1.7 millió körül stabilizálódott, miközben az AIDS-cel kapcsolatos halálozások száma alig nőtt. Annak ellenére, hogy a HIV-gyógyszerrel ellátottak köre már a 25 millió főt is eléri, 2020-ban nem sikerül elérni a 90-90-90-es célt*” – jelentette ki a főigazgató.

*(Az ENSZ HIV-szervezete, az UNAIDS által kijelölt 90-90-90 cél lényege, hogy a HIV-vel élők 90 százaléka diagnosztizálva legyen, azok 90 százaléka jusson gyógyszerhez és a gyógyszerszedők 90 százalékának legyen kimutathatlan a vírusszáma.)

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb