Itthon

65 ezer aláírás felett jár a Budapest Pride petíciója a homofób propagandatörvény ellen

Három nap alatt több, mint 65 ezren írták alá a 10 civil szervezet közreműködésével indított petíciót, és több, mint 18 ezren jeleztek vissza a “Propagandatörvény helyett elfogadást!” című tüntetésre.

A Budapest Pride Felvonuláson kívül LMBTQ jogi tüntetés ekkora társadalmi támogatottságot még soha nem kapott” – tette hozzá Majercsik Johanna, a Budapest Pride sajtószóvivője.

A szervezőket is óriási meglepetésként érte, hogy a csupán pénteken meghirdetett tüntetésre milyen sokan jeleztek vissza, és milyen sokan állnak ki a szólásszabadság, a gyermekjogok és az LMBTQ jogok mellett a petíció aláírásával és a tüntetéshez való csatlakozással. Az emberi jogi szervezetek hétfőn 18 órától a Kossuth téren tiltakoznak majd az autokratikus propagandatörvény ellen, ahol aktivisták és közéleti szereplők – többek között Szekeres Zsolt jogász, jogvédő, aktivista, Dudits Luca társadalomtudós, a Háttér Társaság kommunikációs munkatársa és egyik ügyvivője, valamint Pál Marci apuka, férj, a család az család mozgalom egyik alapítója, Szivárványcsaládokért Alapítvány képviseletében – mondanak majd beszédet.

Egészen gonosz az a kormány, ami képes gyerekek életét veszélyeztetni politikai haszonszerzés érdekében” – mondta a tüntetés egyik szervezője, Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója – “Az LMBTQ témákat is érintő iskolai programok, lelkisegély-szolgálatok korlátozása vagy betiltása kimondottan káros, akár fiatalok életébe is kerülhet”. A magyar LMBTQI emberek 42%-a gondolt már az öngyilkosságra, és 30%-uk meg is kísérelte azt. 

A fiatal LMBTQI emberek még sérülékenyebbek. Az amerikai 10 és 24 év között fiatalok körében a második leggyakoribb halálok az öngyilkosság, és az LMBTQI fiatalok háromszor gyakrabban követnek el öngyilkosságot, mint a nem-LMBTQ társaik. Az amerikai CDC mellett ILGA-Europe kutatása is kimutatta, hogy LMBTQI fiatalok túlnyomó részben azért követnek el öngyilkosságot, mert kilátástalannak gondolják a helyzetüket: a családon belül, oktatásban, kortársi vagy vallási közösségükben tapasztalt kirekesztést és zaklatást elviselhetetlennek tartják. Ezzel vágnak egybe az ENSZ Gyermekjogi Bizottságának a következetes előírásai, aminek részeként 2020 elején már kifejezetten felszólították a magyar kormányt, hogy iskolai felvilágosítóprogramok szervezésével lépjen fel az LMBTQI fiatalok zaklatása és bántalmazása ellen. Ennek a szöges ellentétét tenné a kormány ezeknek a hiánypótló és életmentő programoknak a betiltásával.

A jogvédők mellett tiltakozott a törvényjavaslat ellen a Magyar Pszichológiai Társaság LMBTQ Szekciója és a Magyar Reklámszövetség is, mindkét szakmai szervezet határozottan ellenezte a kormány által kilátásba helyezett alapjog-korlátozásokat.

 

Hétfőre tüntetést szerveznek a melegellenes propagandatörvény miatt

 

hirdetés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb