Hírek

500 vallási vezető kéri a házassági egyenlőséget Ausztráliában

Az ausztrál belpolitika mára szappanoperába illő fordulatokat produkál az azonos nemű párok házasságát érintően. Ezt unta meg most 500 vallási vezető, köztük muszlim és hindu elöljárók, és erőteljes üzenetet küldtek a miniszterelnöknek: ideje bevezetni a házassági egyenlőséget.

 

 

Ami az előzményeket illeti: több mint két éve húzódik az ausztrál házassági egyenlőség ügye. A konzervatív miniszterelnök, az azonos neműek házasságát támogató Malcolm Turnbull még a választási kampányában megígérte, hogy a kérdést népszavazásra fogják bocsátani.

Utóbb ez egy elég szerencsétlen ígéretnek bizonyult. Amikor ugyanis tényleg népszavazást akart kiírni, elvi okokból egyszerre háborodott fel a közvélemény és a politikusok. Érthető álláspontjuk szerint ugyanis a jogegyenlőség nem vagylagos, amit népszavazáson egy eldöntendő kérdés után lehet megadni vagy elutasítani, hanem mindenkinek jár. Emiatt pedig nem a népnek, hanem a parlamentnek kell döntenie az ügyben.

Az is világos volt a közvélemény számára, hogy egy költséges népszavazási kampány során a szemben álló felek vitája csak felerősítené a homofóbok önbizalmát. A hatalmas társadalmi ellenállást látva a parlament eddig nem merte elindítani a népszavazást. Az azonos neműek házasságát az ausztrál lakosság 62 százaléka támogatja, azonban mára elegük lett a politikusok tököléséből.

És már nem csak nekik. A kormánypárti képviselők ma megszavazták, hogy mégis népszavazás döntsön a kérdésben. A szavazás előtt több mint 500 vallási vezető nyílt levélben fejezte ki támogatását. Épp egy nappal azután, hogy egy konzervatív szenátor olyan törvényjavaslatot nyújtott be, ami lehetővé tenne az egyházak számára, hogy a jövőben elutasíthassák az azonos nemű párok összeadását.

A nyílt levél aláírói között a protestáns (22%), az anglikán (18%) és a katolikus (13%) egyházi vezetők képviseltetik magukat legnagyobb számban, de a levelet a helyi zsidó, buddhista, muszlim és hindu közösségek vallási elöljárói is aláírták.

“A házassági egyenlőség alapvető emberi jog, az iszlám pedig olyan vallás, ami minden emberi jogot támogat, nem pedig csak egyes jogokat”- mondta egy melbourne-i imám, Nur Warsame. “- Sokat segítene a muszlim LMBTQ fiataloknak. Olyan közegben élnek, ami azt mondja, ők tisztátalanok. A házassági egyenlőség segítségével több önbizalmuk lenne ezeknek a fiataloknak.”

Az adelaide-i Beit Shalom zsinagóga rabbinője, Shoshana Kaminsky azért írta alá a levelet, mert hisz az egyenlő jogokban. “- Azért döntöttem így, mert hiszem, az Úr mindannyiunkat a saját képére teremtett – ezért ugyanazok a jogok illetik meg mindannyiunkat. Megtiszteltetés számomra olyan azonos nemű párokat megismerni, akik mint a heteroszexuális párok, mély és tartós elköteleződésüket pecsételnék meg.”

A nyílt levél szövege:

“Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Ausztrália számos vallásának és egyházi közösségének vezetőjeként, a hívők és az LMBTQ hívők képviselőjeként írunk önnek.

Hiszünk abban, hogy Isten színe előtt mindannyian egyenlőek vagyunk, szexuális orientációtól és nemi identitástól függetlenül. A vallási vezetőket hívjuk az egyenlőség támogatására, amibe minden ember beletartozik.

Hívő emberekként tudjuk, hogy a házasság olyan értékeken alapul, mint a szeretet és az elköteleződés, ezért támogatjuk a polgári házassági egyenlőséget – nem hitünk ellenére, hanem éppen hitünk miatt.

Támogatjuk a polgári házasság definíciójának törvényi változtatását úgy, hogy az magába foglalja az LMBTQ embereket és családokat. Ezt a változtatást kívánja az ausztrálok többsége is.

Arra biztatjuk a hívőket, lelkiismereti szabadságukkal élve álljanak ki a házassági egyenlőség, mint társadalmi igazságosság mellett.

Felszólítjuk a politikusokat, hogy egységesen, vezetői képességeiket megmutatva váltsák valóra minden ausztrál számára a házassági egyenlőséget.”

 

Previous post

Videó: meleg srác vs. melltartók

Next post

Két apukával reklámozzák a bébipelust