Kultúra

50 évvel ezelőtt kezdődött az amerikai LMBT-jogi mozgalom

Ha az USA-beli LMBT mozgalmakról, megmozdulásokról esik szó, legtöbbünknek egyből az 1969-es Stonewall-lázadás jut eszébe. Azt már kevesebben tudják, hogy az első tüntetéseket négy évvel korábban Philadelphiában tartották, és bár ma már elenyészőnek tűnik a néhány tíz fős létszám, akkoriban ez számított a történelem legnagyobb melegjogi demonstrációjának. 

AnnualReminder2

1965. július 4-én egy 40 fős csoport vonult transzparensekkel felszerelkezve a philadelphiai Independence Hall elé: ez volt az első alkalom, hogy a New York-i, washingtoni és philadelphiai aktivisták közös demonstrációt szerveztek céljaik elérése érdekében. Az ECHO (East Coast Homophile Organization) névre hallgató ernyőszervezet úgynevezett “Éves Emlékeztetőit” (Annual Reminders) 1969-ig minden évben megismételték, majd jött a Stonewall-lázadás, a történet további részeit pedig elég jól ismerjük.

noticias_file_foto_1015897_1435914791

1965-Reminder

MfpeTwQ_640x345_acf_cropped

A 60-as évek Amerikájában komoly kockázattal járt, ha valaki felvállalta homoszexualitását: akár az állását is elveszíthette miatta. Ez azonban nem riasztotta el például Barbara Gittingset és Frank Kamenyt, akiket mind a mai napig az amerikai LMBT-jogi mozgalom szülőinek tartanak. Ők mindketten rengeteget tettek azért, hogy a homoszexualitás lekerüljön a mentális betegségek listájáról, és hogy a melegek és leszbikusok egyenlő jogokkal rendelkezzenek. Az 1965-ös tüntetés volt ugyanis az első, ahol nem együttérzést és toleranciát követeltek a résztvevők, hanem egyenlőséget.

Gittings és Kameny 2005-ben
Gittings és Kameny 2005-ben (lgbt50.com)

A megmozdulások ötvenedik évfordulója alkalmából egy héten át különféle programok – kiállítások, beszélgetések, filmvetítések – zajlottak Philadelphiában, tegnap pedig nagyszabású megemlékezést tartottak az Independence Hall előtt. Az ünnepélyen Wanda Sykes leszbikus színésznő, valamint a házassági egyenlőség ügyében felperesként szereplő Jim Obergefell mondtak beszédet. Ugyancsak az évfordulóra készült el a Gay Pioneers (Meleg úttörők) címre hallgató dokumentumfilm is, amely Kameny, Gittings és társaik törekvéseit dolgozza fel.

Wanda Sykes a megemlékezésen
Wanda Sykes (AP Photo/Matt Rourke)
Independence-Day-Gay-Rights-6
Jim Obergefell (AP Photo/Matt Rourke)

A program része volt az is, hogy 40 korhű ruhába öltözött aktivista felelevenítette az 1965-ös tüntetést.

hirdetés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
hirdetés