Életmód

5 dolog, aminek idén meg kellene történnie a budapesti meleg életben

 

Milyen területen tudunk tenni mi magunk is azért, hogy a budapesti meleg élet 2019-ben tegyen egy lépést (vagy kettőt) előre? Következzen néhány ötlet!

Szerzőnk hét éve él Magyarországon, a 2015-ben vele készített interjúnkat itt olvashatjátok.

Mutasd meg, kit szeretsz!

Mindig meglep, amikor magyar srácokkal randizok, hogy még mindig mennyire félnek nyilvánosan kimutatni a vonzódásukat – függetlenül attól, hogy rejtőzködő vagy már outolt emberekről van szó, vagy akár nyíltan meleg srácokról.

Természetesen nem arról beszélek, hogy egymást faljátok metrón, mert legyünk őszinték, ezt NE csinálják még a heterók párok se. Megvan a maga helye és ideje ennek is, az utca egyszerűen nem ennek a terepe. Amiről én beszélek, azok a teljesen átlagos dolgok, mint például szájon csókolni a párodat találkozáskor, vagy fogni a kezét az étteremben a randitok alatt. Olyan apróságok ezek, amik teljesen normálisak egy pár számára.

Legyetek már bátrak! Értem én, hogy féltek a helytelenítő pillantásoktól vagy megjegyzésektől, de személyes tapasztalatom, hogy Budapest nagyon is biztonságos hely például egymás kezét fogva sétálni a Duna-parton, vagy a lányoknál csak átölelni a barátnődet a megállóban, amíg egy hideg, téli estén a villamosra vártok.

Még egy fontos indok: ne feledjétek, nekünk kell kialakítanunk az új normákat! Lássuk gyakrabban az azonos nemű párok egymás iránti gyengédségét. Az embereknek úgyis hozzá kell szokniuk, 2019-et írunk…

Grindr helyett Kindr

Két tény, amit mindannyian ismerünk a Grindr kapcsán:
1. Legtöbbünk egyszerre szereti és gyűlöli az applikációt.
2. A Grindr egy nagyon durva világ.

Ezeket a Grindr is tudja ám. Ezért indították el 2018-ban a Kindr nevű kampányukat, hogy a Grindr egy kedvesebb hely legyen, és leszámoljanak a gyűlölettel, a nőies melegek lenézésével, és az általánosan ellenséges környezettel, amit a Grindr szerte a világ városaiban teremt. Nemcsak az a baj, hogy számtalan kamu profil van, vagy hogy zaklató üzenetek jönnek, hanem a felhasználók részéről az az eltúlzott negatív reakció a gond, amikor valaki egyszerűen csak nem mutat érdeklődést vagy visszautasít egy randit.

 

 

Srácok, a helyzet nem olyan bonyolult. A durva válaszok; az ellenséges hozzáállás, ha valaki visszautasít; mások megszégyenítése csak azért, mert eltérő elképzelései vannak, vagy másra indul be – mindez soha nem fog semmi mást eredményezni, mint hogy kínos helyzetbe hozzátok saját magatokat. Ki tudja? Talán nem lesz belőle randi, de ha kedves vagy, talán új barátra találsz. És a Grindr a kapcsolatépítésre is használható, akár az üzleti életben is!

Miközben tudom, hogy ez a probléma nem kizárólag Budapestet érinti, attól még olyasmi, amin itt is kell dolgozni, ezért is adtam hozzá ehhez a listához.

Támogassátok az új helyeket!

2018 remek év volt a budapesti meleg éjszakai életet tekintve. Visszatért a Tütü, indult pár új parti, amik olyan klasszikusokhoz csatlakoznak, mint a Vibe vagy a Garcons, és még új bárok is nyíltak, ahová pár koktél társaságában beülhetünk a barátainkkal.

Mi a mi dolgunk most? Támogatni őket! Menjetek, próbáljátok ki őket, hívjátok el a barátaitokat és terjesszétek a hírüket. Beindult valami a városban, és rajtunk áll, hogy mi lesz ezekkel a helyekkel, amik alternatívákat próbálnak kínálni számunkra.

Vegyetek részt a Budapest Pride-on!

A Budapest Pride minden évben egyre nagyobb tömeget vonz, és remélem, ez nem is fog megváltozni egy darabig. Komolyan meglep, amikor néha olyan helyiekkel találkozok, akik még soha nem vettek részt a Budapes Pride-on. Kérdezem én: miért nem?

 

 

A Budapest Pride nagyon vidám rendezvény, ami bár méretét tekintve nem olyan nagy, mint sok más európai fővárosban, de mindenkinek megadja a teret, hogy kifejezze önmagát. Továbbra is sajátja az a társadalmi indok, ami elsősorban létrehozta a pride mozgalmakat: hogy elfogadásra és toleranciára szólítson fel, és ezen a téren Budapest – és általában véve Magyarország – előtt még hosszú út áll.

Csatlakozz hozzánk idén! Gyere a kedvenc szerelésedben, öltözzetek össze a barátaiddal, viselj olyan ruhát, amilyet csak akarsz, táncolj, érezd jól magad… mindent lehet! Ez az a nap, amikor úgy mehetsz ki az utcára, hogy azt mondod: ez vagyok én! Hozzád hasonlóak ezrei támogatnak ebben.

Bővítsük a queer kultúrát!

Ami a meleg éjszakai életet illeti, Budapest gyakorlatilag rendben van, ahogy korábban említettem. Most ideje, hogy felfedezzünk új területeket: a színházat, a zenét, a divatot, a művészeteket, és minden mást.

Személy szerint nem szeretem, amikor Budapestet más nagyvárosokhoz hasonlítják, mert az ottani környezet teljesen más, és nem igazságos olyan jellemzők alapján megítélni Budapestet, amit más városok könnyedén hoznak. Itt Barcelonát vagy Berlint tudnám felhozni példának – ezekben a városokban a queer kultúra nem csupán partikból áll, hanem különböző területekről a társadalom egészen nagy része bekapcsolódott már, és aktívan hoznak létre folyamatosan olyan projekteket, amik az LMBTQ közösséghez kapcsolódnak.

Budapestben rengeteg a lehetőség, ami évről évre egyre jobban látszik. Annyi a teendőnk, hogy biztosítsuk, a közösség idén is tud tovább növekedni, hogy tudunk egymásra építeni, hogy folytatódjon az a munka, ami Budapestet az LMBTQ emberek számára nagyszerű várossá formálja.

 

Germán Henao

 

 

hirdetés
Previous post

Kisfiúnak adott életet a transznemű férfi

Next post

Just Married - Ízelítő a Humen Magazin márciusi számából