Hírek

48 év után ismerte el egy meleg pár házasságát az Egyesült Államok

Évtizedek óta húzódó jogvita végére tettek pontot februárban az Amerikai Egyesült Államok Minnesota államában, ahol 1971-ben kötött házasságot Michael McConnell és Jack Baker.

 

Michael McConnell és Jack Baker 1971-ben

 

48 évvel ezelőtt a két férfi a legnagyobb diszkréció mellett kötötte össze papíron is életét. Kitöltötték a szükséges nyomtatványokat és Blue Earth megye egy óvatlan irodistája ki is postázta nekik az engedélyt – figyelmen kívül hagyva a tényt, hogy két férfi házasságát szentesítette, amely akkor még távolról sem volt törvényes nemhogy Minnesota államban, de az egész Amerikai Egyesült Államokban sem.

Mivel akkoriban az államnak nem volt az azonos neműek házasságát kimondottan tiltó törvénye, így ahelyett, hogy a hivatal megkísérelte volna annulálni, vagy visszavonni az engedélyt, egyszerűen elutasította a tudomásul vételét.

Innentől kezdve aztán egy évtizedeken át húzódó jogi vita kezdődött, amelynek a végét tavaly szeptemberben lehetett látni. Ekkor ugyanis egy helyi bíróság kimondta, hogy a házasság a szentesítés pillanatától kezdve érvényesnek tekinthető.

 

Michael McConnell és Jack Baker napjainkban

 

A döntést követően most februárban a megyei önkormányzat a párnak küldött levélben is megerősítette, hogy 1971-ben, 48 évvel ezelőtt kötött házasságuk törvényes volt.

Immár bizonyítékunk van arra, amit mindig is mondtam. Jack és én a hetvenes éveinkben járunk és közel ötven éve vagyunk házasok. Házasságunk a szerelem erejéről szól. Néha beletelik kis időbe, de a szerelem végül mindig győz” – nyilatkozta a sajtónak a megilletődött Michael.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb