Itthon

42 ország nagykövetsége támogatja az idei Budapest Pride Fesztivált

42 ország nagykövetsége írta alá azt a közleményt, amely támogatásáról biztosítja az idei Budapest Pride Fesztivált. „Teljes támogatásunkról biztosítjuk a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszexuális (LMBTQI+) közösség tagjait. Kiállunk amellett, hogy megilleti őket az egyenlőséghez és diszkriminációmentességhez, a szabad véleménynyilvánításhoz és békés gyülekezéshez való jog, valamint hogy ne érje őket semmilyen erőszak” – írják. A nagykövetségek mellett 11 kulturális intézet is aláírta a közleményt.

Elismerjük az LMBTQI+ alulról szerveződő emberi jogi aktivisták, újságírók, média munkatársak, és civil szervezetek arra irányuló munkáját, hogy minden egyén, szexuális irányultságától, nemi identitásától vagy kifejezésétől, illetve nemi jellemzőitől függetlenül, egyenlő bánásmódban és a törvény teljes védelmében részesüljön. A jogállamiság és az egyetemes emberi jogok tiszteletben tartása a demokratikus államok alapjait képezik.”

A nagykövetségek emlékeztetnek arra, hogy a nemzetközi emberi jog azon az általános feltevésen alapul, hogy minden egyént megkülönböztetés nélkül ugyanazok a jogok és szabadságok illetik meg. Kiemelték még, hogy a sokszínűség megünneplése fontos módja annak, hogy előmozdítsuk az emberi jogok tiszteletben tartását.

Megállapították azt is, hogy a Budapest Pride a régióban a leghosszabb múltra tekint vissza az ilyen rendezvények közül – érdekesség, hogy még a bécsi Pride-nál is régebbi -, amely hozzájárul egy nyitottabb, igazságosabb, befogadóbb és egyenlőbb társadalom megteremtéséhez.

Az aláírók: Amerikai Egyesült Államok, Argentína, Ausztrália, Ausztria, Belgium, Chile, Ciprus, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észak-Macedónia, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Izland, Izrael, Japán, Kanada, Kolumbia, Koszovó, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Mexikó, Montenegró, Németország, Norvégia, Olaszország, Peru, Portugália, Románia, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szlovénia, Új-Zéland és Uruguay nagykövetségei, valamint a British Council, Cervantes Intézet, Camões Intézet, Cseh Centrum, Észt Intézet, FinnAgora, a Flamand Kormány magyarországi Képviselete, Francia Intézet, Goethe Intézet, Olasz Kultúrintézet, Osztrák Kulturális Fórum Budapest, Wallonie-Bruxelles International

A Budapest Pride Felvonulás most szombaton kezdődik. Gyülekezés 2 órától, indulás 3 órától, a rendezvény Facebook-eseménye ide kattintva érhető el.

 

Bejelentették az idei Budapest Pride Felvonulás útvonalát

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb