Itthon

42 nagykövetség és intézet áll ki a Budapest Pride Fesztivál mellett

Mint minden évben a Budapest Pride Fesztivál idején, idén is közös támogató állásfoglalást adott ki több budapesti nagykövetség, valamint kulturális intézet.

A 42 aláíró rögzíti: kiállnak amellett, hogy az LMBTQI+ embereket megilleti az egyenlőséghez és diszkriminációmentességhez, a szabad véleménynyilvánításhoz és békés gyülekezéshez való jog, valamint, hogy ne érje őket semmilyen erőszak. Elismerik az LMBTQI+ civil jogvédő szervezetek arra irányuló munkáját, hogy minden ember, szexuális irányultságától vagy nemi identitásától függetlenül, egyenlő bánásmódban és a törvény teljes védelmében részesüljön. „A demokratikus államok a jogállamiság és az egyetemes emberi jogok tiszteletben tartására épülnek” – tették hozzá.

A közlemény kitér rá, hogy a nemzetközi emberi jog azon a tág előfeltevésen alapul, hogy szexuális irányultságtól vagy nemi identitástól függetlenül minden ember egyenlő, és ugyanazok az emberi- és szabadságjogok illetik meg őket diszkrimináció nélkül. Ezért elutasítanak és elítélnek a szexuális irányultságuk vagy nemi identitásuk miatt célba vett egyének ellen irányuló minden erőszakos, zaklató, stigmatizáló és megkülönböztető cselekményt a világ bármely táján. Támogatják az LMBTQI+ egyénekkel és közösségekkel szembeni gyűlöletbeszéd, erőszak és diszkrimináció elleni harcot nemzetközi, regionális és nemzeti szinteken.

A kormány homofób propagandatörvénye is szóba kerül, az aláírók ugyanis „aggodalommal tekintenek” a közelmúltbeli fejleményekre, amelyek veszélyeztetik a szexuális irányultságon vagy nemi identitáson alapuló megkülönböztetés tilalmát, és minden országot arra biztatnak, hogy tegyen további lépéseket valamennyi ember egyenlősége és méltósága érdekében, függetlenül azok szexuális irányultságától vagy nemi identitásától.

 

Tüntetés június 14-én a propagandatörvény ellen | Fotó: Bielik István

 

Fontosnak tartjuk, hogy a megválasztott vezetők és kormányok tiszteljék és védjék az LMBTQI+ egyének jogait. (…) A sokféleség ünneplése fontos módja annak, hogy előmozdítsuk az emberi jogok tiszteletben tartását. A régió hasonló eseményei közül a Budapest Pride-ot rendezik meg a legrégebb óta, és kiemeljük a rendezvény szerepét az LMBTQI+ emberek egyenlő bánásmódjának és társadalmi elfogadásának az előmozdításában, mellyel hozzájárul egy nyitottabb, igazságosabb, befogadóbb és egyenlőbb társadalom kialakításához.

A közös nyilatkozat az alábbi nagykövetségek és kulturális intézetek írtak alá: Amerikai Egyesült Államok, Argentína, Ausztrália, Ausztria, Belgium, Chile, Ciprus, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Izrael, Kanada, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Montenegró, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svájc, Svédország és Új-Zéland nagykövetségei, valamint a British Council, Cervantes Intézet, Camões Intézet, Cseh Centrum, Észt Intézet, FinnAgora, a Flamand Kormány magyarországi Képviselete, Francia Intézet, Goethe Intézet, Olasz Kultúrintézet, Osztrák Kulturális Fórum Budapest, Wallonie-Bruxelles International

A Budapest Pride Felvonulás most szombaton lesz, részletek a Facebook-eseményben olvashatóak.

 

Végre újra együtt lehetünk: várunk téged a 26. Budapest Pride Fesztiválon!

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb