Nagyvilág

275 ezren követelik Thaiföldön a házassági egyenlőséget

Majdnem napra pontosan három évvel ezelőtt írtunk róla, hogy Thaiföldön bármelyik pillanatban megvalósulhat a házassági egyenlőség. Ez a pillanat azonban azóta sem jött el.

Thaiföld polgári törvénykönyvének házasságról szóló 1448-as paragrafusa kizárólag a heteroszexuális párok esetében értelmezi a házasság fogalmát. Egy helyi LMBTQ jogvédő szervezet kérésére a thai alkotmánybíróság megvizsgálta a kérdéses paragrafust, és november 17-én alkotmányosnak ítélte a jelenlegi szabályozást.

Az alkotmánybíróság ugyanakkor kiemelte, hogy a kormánynak és a parlamentnek olyan törvényeket kell kidolgoznia, amelyek garantálják az azonos nemű párok jogait. A döntésre válaszul LMBTQ-aktivisták petíciót indítottak, amelyet eddig több mint 275 ezren írtak alá.

 

 

Néhány thaiföldi jogi szakértő állítja, hogy az ítélet nem zárja ki az azonos neműek házasságának legalizálására irányuló alternatív megoldásokat. Aktivisták azonban aggodalmuknak adnak hangot, hogy az ítélet szövegét a jövőben kiforgathatják, így akadályozva meg az LMBTQ-jogok fejlődését, sőt, akár meglévő jogaitól is megfoszthatják a queer közösséget.

Guts Thorngrop Rodsavas emberi jogi aktivista rámutat arra az aggodalmára, hogy az ítélet ráerősíti a már meglévő előítéletekre. “A döntésben rengeteg homo- és transzfób érvelés szerepel” – nyilatkozta a PinkNewsnak. “Úgy érzem, hogy az Alkotmánybíróságtól kiindulva arra bátoríthatja az ilyen nézeteket valló konzervatívokat, hogy nézeteik legitimek.

Rodsavas hozzátette: “Thaiföldet mindig is ‘meleg paradicsomként’ ismerték a nagyvilágban, és még a thaiföldi turisztikai hivatal is igyekszik így népszerűsíteni. De a valóság nem ez. Nem lehetünk szabadok a saját országunkban; nem házasodhatunk össze azzal, akivel akarunk.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb