Pride

23. Budapest Pride Fesztivál és Felvonulás: Merj nagyot álmodni!

A Budapest Pride Fesztiválon idén először egy teljes hónapon át, június 8-tól július 8-ig vehettek részt izgalmasnál izgalmasabb programokon, már nemcsak Budapesten, hanem más városokban (Miskolc, Pécs, Győr, Anarcs és Debrecen) is. Óriási a választék: civil szervezetek és magánszemélyek közel 100 programot dobtak össze.

“Merj nagyot álmodni!” – szól a szlogen. A Pride Hónap során osszuk meg egymással az álmainkat, és fogjunk össze, hogy valóra váltsuk őket! 2017-ben nagy álmokat váltottunk valóra: a felvonulás sokkal szabadabb volt, nem hagytuk bekeríteni magunkat, és a fesztivált teljes mértékben az adományaitokból valósítottuk meg. A rengeteg programnak köszönhetően 2018-ra a korábbi egy hetes fesztivál egy hónaposra nőtte ki magát. Mindez csakis azért sikerülhetett, mert veletek együtt mertünk nagyot álmodni és bátrak lenni. Így mára félszáz civil szervezet részvételével létrejöhetett ez a fantasztikus, sokszínű kulturális fesztivál. Az idei jelmondat üzenete is ez: minden lépés fontos, amit a változásért teszel. Nincs felesleges pillanat és túl kevés tett, minden megmozdulás, minden hang, minden program, minden egymásnak mondott jó szó vagy épp kritika ugyanúgy hasznos.

A Pride hónap nagyszerű alkalom arra, hogy az LMBTQ közösség tagjai és támogatóik megismerjék egymást, jól érezzék magukat és olyan témákra hívják fel egymás figyelmét, amikről a közéletben nem esik elég szó. Az idei programsorozat színesebb, mint valaha: színházi fesztivál, Roma-LMBTQ+ hét, továbbá a kihagyhatatlan bulik, koncertek, kiállítások, workshopok, játékestek, előadások, vita- és fórumszínház, könyvbemutatók, flashmob, piknik és sportprogramok szerepelnek a kínálatban. A filmfesztivál hangulatát is visszahozzuk: láthattok animációs filmeket, külföldi és magyar rövidfilmeket, és régi nagy klasszikusokat is.

Az idén debütáló LMBTQ témájú Budapest Pride Színházi Fesztiválon 12 nap alatt 10 előadást láthattok. Három darabbal ráadásul először találkozhat a közönség, köztük Székely Csaba Öröm és boldogság című, erdélyi magyar melegek helyzetét feldolgozó vendégjátékával az Örkény Színházban. Szintén bemutatója lesz az RS9 színház Chris Thompson: Bérrokonok című felolvasószínházi előadásának, ami a családon belüli erőszak, az örökbefogadás és a béranyaság problémáival foglalkozik. Premierjét tartja a Spirit Színház Szilánkok című előadása is, ami a HIV-fertőzöttek stigmatizációjával foglalkozik. Az új bemutatók mellett olyan ismert társulatoktól nézhettek meg előadásokat, mint az Orlai Produkció, a Tünet Együttes, a Momentán Társulat, a Grund Színház, a KV Társulat, a Living Dolls Band és az AppArtMan.

A felvonulás idén a Városligetből indul és a Kossuth téren ér véget. Mindkét helyszínen izgalmas programokkal és beszédekkel készülünk, amikről honlapunkon található majd bővebb információ. Mindent megteszünk, hogy a menethez bárhol be tudj csatlakozni és megint kordonok nélkül vonulhassunk. Mutassuk meg ismét, hogy kitartunk, és egyre erősebbek vagyunk! Megérdemeljük, hogy félelem nélkül, szabadon szerethessünk, dönthessünk a saját életünkről, jövőnkről, és hogy önmagunk lehessünk. Találkozzunk 2018. július 7-én délután 2-kor a Városligetben!

A felvonulás után pedig vonuljunk át az év legnagyobb LMBTQ bulijára, a Rainbow Party-ra! Zárjuk a felvonulást egy felszabadult és megállíthatatlan tömegként Budapest legnagyobb szabadtéri koncerthelyszínén, a Budapest Parkban! Itt nem más, mint a világhírű osztrák drag előadóművész, a 2014-es Euróvíziós Dalfesztivál győztese, Conchita Wurst és zenekara ad koncertet. Velünk ünnepel még a The Biebers, Oláh Ibolya, Herrer Sári, Tolvai Reni és Steiner Kristóf. Fellép a budapesti LMBTQ éjszakai élet sok fontos szereplője is: a Distriqt, az Alterego, az Oops, a Papa Don’t Vogue, az OMOH, az Ösztrosokk, a !szkafander, a Vibe, valamint NYXA és LAU dallamaira táncolhatjuk át a felvonulás utáni éjszakát egészen reggelig.

“Egy akkora buli, amit még mi szervezők is alig hiszünk el”

A fesztivál eseményeit a nyomtatott programfüzetben és online formában is csekkolhatjátok. Az összes programunk elérhető Facebookon is. A honlapunkat és közösségi média- felületeinket azért is érdemes figyelnetek, mert a lapzárta után beérkezett programok csak ott lesznek elérhetőek.

Gyertek el a programjainkra, ki ne hagyjátok a felvonulást és a Rainbow-t! Hívjatok el mindenkit, aki nektek fontos!

A Budapest Pride csapata

Instagram: @budapestpride

Facebook: /budapestpride

Previous post

Oscar Wilde nyomában – interjú Lukács Nikolettel

Next post

Több meleg minisztere is van az új spanyol kormánynak