Gasztro

21 – A tökéletes szám

Sok mindenre gondolhatunk tökéletesként, és ami a számokat illeti, a 21 akár több szempontból is lehet tökéletes. Arra azonban talán kevesen gondolnának, hogy ennek a számnak a gasztronómiához is köze lehet.

Már többször írtam arról, hogy mennyire szeretek Budapesten sétálni csak úgy, vagy éppen egy külföldi ismerősömet kalauzolni és megmutatni neki a gyönyörű fővárosunkat. Budapest egyik legfontosabb nevezetessége a Budai Vár, egy csodálatos hely a város felett, ahova nemcsak nappal, de éjszaka is szívesen elmegyek, hiszen a Halászbástyáról az egyik legszebb kilátás nyílik a pesti oldalra. De a budai Várnegyed nemcsak ebből a szempontból jó választás, ha szeretnénk egy kicsit kiszakadni a belvárosból – számos nagyon jó étterem is megtalálható itt, amelyek közül most a 21 A Magyar Vendéglőt látogattam meg.

 

 

De mitől is huszonegy a 21?

Több okból is. Az egyik nagyon egyszerű magyarázat, hogy a Fortuna utca 21. szám alatt található az étterem, a másik pedig a koncepció, ami nem másra, mint a magyar ételekre és azok 21. századi megközelítésére koncentrál. Előbbi sok magyarázatra nem szorul, míg utóbbi annyit jelent, hogy az étlapon ugyan a jó öreg csirkepaprikást, gulyáslevest vagy bécsi szeletet találjuk, de a régi ízeket megőrizve sokkal izgalmasabb és modernebb formában találkozhatunk a magyar konyha kedvenceivel. Az pedig talán magától értetődik, hogy egy ilyen étterem számára nagyon fontos a minőségi és friss alapanyagok felhasználása, hiszen ez a tradicionális magyar konyha egyik legfontosabb alapeleme.

A huszonegyes brassói és túrós pite

Egy budavári sétát nem is lehetne jobb módon zárni, mint egy jó ebéddel vagy vacsorával, ami nálam általában a főételből és a desszertből áll, amelyeknek kimaradhatatlan kísérője egy (vagy két) pohár fehérbor, esetleg pezsgő vagy habzóbor. Most a ház fehérborára, egy badacsonyi olaszrizlingre esett a választásom. Az étterem állandó kínálata mellett a szezonális alapanyagokból kerül összeállításra az állandóan megújuló táblás ajánlat. Én épp a spárga-, káposzta-, eper- és rebarbaraszezon elején érkeztem a 21-be, és nagyon sokáig gondolkodtam, hogy a ropogós kacsacombot válasszam-e pirított káposztás tésztával, de végül a klasszikus brassói mellett döntöttem, amit malacszűzből készítenek, és parázson sült burgonyával, valamint fokhagyma veloutéval tálalnak.kacsacombot válasszam-e pirított káposztás tésztával, de végül a klasszikus brassói mellett döntöttem, amit malacszűzből készítenek, és parázson sült burgonyával, valamint fokhagyma veloutéval tálalnak.

 

 

Habár vállalkozó kedvűnek tartom magam, egy kicsit izgultam, hogy milyen étel kerül az asztalomra – elképzelni sem tudtam, hogy mit lehet kihozni egy ilyen klasszikus magyar ételből, amitől aztán 21. századiként tekinthetünk rá. Majd megérkezett az általam csak huszonegyes brassóinak keresztelt fogás, amely fölülmúlta várakozásaimat és az első falat után eloszlatta a kételyeimet. A megfelelően átsütött, puha és omlós malacszűz a roppanós burgonyával tökéletes kombináció, az ételnek pedig pont annyira volt fokhagymás íze, amennyire kell, de nem hivalkodóan erős – egy randi alkalmával se riasztjuk el magunktól a másikat már messziről, ha ezt a fogást választjuk.roppanós burgonyával tökéletes kombináció, az ételnek pedig pont annyira volt fokhagymás íze, amennyire kell, de nem hivalkodóan erős – egy randi alkalmával se riasztjuk el magunktól a másikat már messziről, ha ezt a fogást választjuk.

Egy jó ebédre vagy vacsorára nálam a desszert teszi fel a koronát. Nagyon édesszájú vagyok, ami meg is látszik rajtam; nem véletlen, hogy az év 365 napjából legalább 200 napon át diétáznom kell, de egy jó desszertért persze bármit!

Sokáig vacilláltam a táblás ajánlaton szereplő rebarbarával tálalt citrusos eperkrémmel, de végül úgy gondoltam, hogy ismét a kísérletezést és az izgalmakat választom, és így a magyaros klasszikus, málna sorbet-val tálalt házi túrós pitére esett a választásom.citrusos eperkrémmel, de végül úgy gondoltam, hogy ismét a kísérletezést és az izgalmakat választom, és így a magyaros klasszikus, málna sorbet-val tálalt házi túrós pitére esett a választásom.

Bevallom, ha csak szimplán elém kerül a desszertem, akkor először azt gondoltam volna, talán sajttorta lehet, de nem – ez az igazi és hamisítatlan túrós pite volt, ami pont attól csodálatos, amiért szeretem: hajszálvékony tészta és az annál sokkal vastagabb, friss, citromos túró. Ezt az ízorgiát csak fokozni tudta a málna sorbet.

 

 

Amikor külföldi ismerősömnek vagy vendégemnek beszélek a túróról, mindig nagyon nehéz elmagyarázni, hogy mi is ez pontosan, hiszen a „cottage cheese” kifejezés egyáltalán nem fedi a valóságot. De ha megkóstoltak egy túrós pitét vagy esetleg rétest, akkor már egyértelműen tudni fogják, hogy miért is szeretjük annyira a túrót mi, magyarok. A 21 túrós pitéje innentől az abszolút etalon lesz számomra, ha valakinek a túró ízét kell bemutatnom.cottage cheese” kifejezés egyáltalán nem fedi a valóságot. De ha megkóstoltak egy túrós pitét vagy esetleg rétest, akkor már egyértelműen tudni fogják, hogy miért is szeretjük annyira a túrót mi, magyarok. A 21 túrós pitéje innentől az abszolút etalon lesz számomra, ha valakinek a túró ízét kell bemutatnom.

Persze tudom, a legtöbben nagyon ódzkodnak mindenféle újítástól és a modern, újragondolt ételektől, de azért néha gondoljunk bele abba, hogy miért ne lehetne néha a régi dolgokból valami egészen újat és izgalmasat készíteni – hiszen a megújulás nem a régi teljes eldobását jelenti, és adott esetben lehet, hogy sokkal jobb születik belőle.újragondolt ételektől, de azért néha gondoljunk bele abba, hogy miért ne lehetne néha a régi dolgokból valami egészen újat és izgalmasat készíteni – hiszen a megújulás nem a régi teljes eldobását jelenti, és adott esetben lehet, hogy sokkal jobb születik belőle.

Szóval legyünk nyitottak, vállalkozó szelleműek, és kóstoljuk meg a magyar konyha legjobb ételeit 21. századi megközelítésben a 21-ben!

21 – Magyar Vendéglő

1014 Budapest, Fortuna utca 21.

Tel./Fax: +36 1 202 21 13

info@21restaurant.hu

Nyitva minden nap, egész évben 12-24h között.

FRA EU post inject banner
Previous post

Meleg párral riogatnak egy orosz választási kampányban

Next post

Megvannak a párizsi Gay Games első magyar érmei!