Hírek

2030-ig mindenhol megszüntetné az ENSZ a homoszexualitás büntethetőségét

100 országból érkező 500 aktivista részvételével konferenciát szervezett Új-Zélandon a Nemzetközi Meleg, Leszbikus és Transz Szervezet (International Gay and Lesbian and Transgender Association – ILGA), amelyen felszólalt Victor Madrigal, az Egyesült Nemzetek Szervezete LMBTQügyi tanácsádója is.

Nem látom okát miért ne kérhetnénk, hogy 2030-ig minden országban szűnjön meg a homoszexualitás kriminalizációja” – jelentette ki a férfi. „De ezzel nem nulláról az egyre lépnénk, hanem csak mínusz egyről a nullára.

A szakértő elutasítja néhány ország azon érvelését, miszerint azért sem tartják fontosnak a vonatkozó törvény megváltoztatását, mert amúgy sem alkalmazzák azt a meleg és leszbikus közösség. Madrigal szerint ez nem igaz és önmagában a törvény létezésével rendszeresen fenyegetik és megfélemlítik a közösség tagjait. Fontos első lépés lenne szerinte, hogy néhány ország csoportot alkotva összefogjon – így más országok is tudnának csatlakozni a kezdeményezéshez.

Az ILGA a konferencia apropóján bemutatta legújabb kiadványát, amely összefoglalja és osztályozza mely országban milyen törvények milyen módon érintik az LMBTQI társadalmat. Tanulságos adat, hogy a mai napig 70 olyan ENSZ tagállam van, ahol a törvény valamilyen módon bünteti az azonos neműek közötti szexuális kapcsolatot és további hat országban halálbüntetés vár az ilyent elkövetőkre.

 

 

Érdemes még megemlíteni, hogy 26 országban a börtönbüntetés homoszexualitásért 10 évtől akár életfogytiglaniig is terjedhet.

Van azonban jó hír is. Az utóbbi időben három országban is megszüntették a homoszexualitás büntethetőségét: India, Trinidad és Tobago, valamint Angola. Emellett már kilenc ország alkotmánya is kimondja, hogy védi a szexuális orientációt mint alapértéket, 39 országban pedig létezik törvény a szexuális orientáción alapuló gyűlöletbűncselekmény és gyűlöletbeszéd szankcionálására.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin