Hírek

2030-ig mindenhol megszüntetné az ENSZ a homoszexualitás büntethetőségét

100 országból érkező 500 aktivista részvételével konferenciát szervezett Új-Zélandon a Nemzetközi Meleg, Leszbikus és Transz Szervezet (International Gay and Lesbian and Transgender Association – ILGA), amelyen felszólalt Victor Madrigal, az Egyesült Nemzetek Szervezete LMBTQügyi tanácsádója is.

Nem látom okát miért ne kérhetnénk, hogy 2030-ig minden országban szűnjön meg a homoszexualitás kriminalizációja” – jelentette ki a férfi. “De ezzel nem nulláról az egyre lépnénk, hanem csak mínusz egyről a nullára.

A szakértő elutasítja néhány ország azon érvelését, miszerint azért sem tartják fontosnak a vonatkozó törvény megváltoztatását, mert amúgy sem alkalmazzák azt a meleg és leszbikus közösség. Madrigal szerint ez nem igaz és önmagában a törvény létezésével rendszeresen fenyegetik és megfélemlítik a közösség tagjait. Fontos első lépés lenne szerinte, hogy néhány ország csoportot alkotva összefogjon – így más országok is tudnának csatlakozni a kezdeményezéshez.

Az ILGA a konferencia apropóján bemutatta legújabb kiadványát, amely összefoglalja és osztályozza mely országban milyen törvények milyen módon érintik az LMBTQI társadalmat. Tanulságos adat, hogy a mai napig 70 olyan ENSZ tagállam van, ahol a törvény valamilyen módon bünteti az azonos neműek közötti szexuális kapcsolatot és további hat országban halálbüntetés vár az ilyent elkövetőkre.

 

 

Érdemes még megemlíteni, hogy 26 országban a börtönbüntetés homoszexualitásért 10 évtől akár életfogytiglaniig is terjedhet.

Van azonban jó hír is. Az utóbbi időben három országban is megszüntették a homoszexualitás büntethetőségét: India, Trinidad és Tobago, valamint Angola. Emellett már kilenc ország alkotmánya is kimondja, hogy védi a szexuális orientációt mint alapértéket, 39 országban pedig létezik törvény a szexuális orientáción alapuló gyűlöletbűncselekmény és gyűlöletbeszéd szankcionálására.

 

Previous post

Betiltottak az oroszok egy "nem hagyományos” családképet hirdető fesztivált

Next post

Az Egyesült Államok első leszbikus elnöke szeretne lenni egy 11 éves kislány