Nagyvilág

2028-ig megállítaná a HIV terjedését a londoni polgármesterjelölt

A koronavírus járvány miatt idén májusra halasztott londoni önkormányzati választáson a Konzervatív Párt jelöltje Shaun Bailey, aki a brit Nemzeti HIV Teszt Hét keretében maga is elment szűrésre. A pártja LMBTQ szekciója, az LGBT+ Conservatives, valamint a Terrence Higgins Trust által szervezett eseményen pedig nagyszabású célt jelentett be: 2028-ig szeretné, ha megállítanák a HIV terjedését a brit fővárosban – ez 2 évvel korábbi időpont, mint az országos cél.

 

Shaun Bailey

 

A 49 éves politikus ezt elsősorban figyelemfelkeltő kampánnyal kívánná elérni: átcsoportosítaná a fővárosi tömegközlekedésen a reklámfelületeket és nagyobb teret adna a rendszeres HIV-szűrést hangsúlyozó plakátoknak.

Becslések szerint az Egyesült Királyságban hatezer olyan ember él, aki nincs tisztában vele, hogy HIV-pozitív. Amennyiben ezeket az embereket sikerülne kiszűrni és gyógyszeres kezelésre állítani, úgy a fertőzés megállítható lenne – a gyógyszert szedő HIV-vel élők ugyanis még tudtukon kívül sem fertőznek tovább.

Bár szakemberek üdvözlik Bailey és más politikusok ígéretét – a jelenlegi polgármester, a munkáspárti Sadiq Khan 2030-ig ígérte a vírus leküzdését -, hangsúlyozzák, hogy ezek eléréséhez jelentős energiabefektetésre és nagyívű kampányokra van szükség.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb