Lifestyle

2017 híres coming outjai

tavalyi után a 2017-es év is erős volt a coming out terén. Tekintsünk vissza az elmúlt évre és lássuk, mely celebritások, sportolók és közszereplők outoltak idén.

Jess Herbst

Jess Herbst

Nem mindennapi bátor tettet vitt véghez év elején egy alig hatszáz lelkes amerikai falu polgármestere. A Texas államban található New Hope 2016 májusában megválasztott első embere, Jess Herbst a helyi lakosoknak kiküldött nyílt levélben fedte fel eddig titkolt nemi identitását.

Mint az Önök polgármestere el kell mondanom magamról valamit, amit a legkorábbi gyerekkori emlékeim óta cipelek magammal. Transznemű vagyok. Két évvel ezelőtt a feleségem, a lányaim és a vejem támogatásával kezdtem el a hormonterápiát. Akkor még elképzelni sem tudtam, hogy egyszer én leszek az Önök polgármestere. De most itt vagyok” – olvasható a levélben.

Roman Blank

Bár nem celebritás, sportoló, vagy közszereplő, mégis fontosnak érezzük megemlíteni Roman Blank történetét. 67 év házasság, két gyerek és öt unoka után a bácsi 95 éves korában úgy érezte, nem bírja tovább. Bebizonyította, hogy soha nincs késő előbújni, és hogy önmagunk legyünk.

A külvilág számára Roman és felesége, Ruth kapcsolata mintaházasságnak tűnhetett. Azonban Roman Blank élete többszörösen is szörnyű volt – közel egy évszázadon át nem lehetett önmaga. Egész életét úgy élte le a társadalmi konvencióknak megfelelően, hogy tudta magáról, meleg. Második gyermekük megszületése óta felesége is tudott róla, mégsem hagyták el egymást: mindketten holokauszt-túlélők voltak, akik elvesztették családtagjaikat. Életéről most dokumentumfilm is készül. A népszerű meleg YouTube személyiség, Davey Wavey is beszélgetett vele:

Keiynan Lonsdale

Instagram oldalán vallott igaz érzéseiről a 2014 óta futó Flash – A Villám című sorozat 25 éves színésze, Keiynan Lonsdale. A Wally Westet játszó Lonsdale nyíltan beszélt biszexualitásáról és a lelki megpróbáltatásról, amin keresztül kellett mennie.

I like to change my hair, I like to take risks with how I dress, I like girls, & I like guys (yes), I like growing, I like learning, I like who I am and I really like who I’m becoming. Spent way too many years hating myself, thinking I was less valuable because I was different.. which is just untrue. A couple years ago I was able to accept myself, & it saved my life, but now I’ve gotten to a new road block & I feel kind of lost. I gotta take the next step & actually embrace who I am, which is pretty exciting. Not faking shit anymore, not apologising for falling in love with people no matter their gender. I’ve become bored of being insecure, ashamed, scared… no one should feel like that about themselves, especially when there is so much good life to live. Ya know more & more I see so many young people being their best / truest selves, it’s fucking inspiring… so what have I been waiting for!? Who knows. Everyone in their own time. I hope we can all learn to embrace who we are & not judge people who aren’t exactly the same as us. The truth is we are all family, we’re all one. Just love. Keiy. ❤

🌊❤️💫🌸 Keiynan Lonsdale 🔑🎶🍭🌱 (@keiynanlonsdale) által megosztott bejegyzés,

Szeretem változtatni a frizurámat, szeretek kockázatot vállalni azzal, ahogy öltözködöm, szeretem a lányokat és a fiúkat (igen)” – olvasható a bejegyzés kezdő sorában. “Szeretek fejlődni, szeretek tanulni, szeretem azt, aki vagyok és azt, akivé váltam. Túl sok évet töltöttem öngyűlölettel, azt gondolva, hogy kevesebbet érek csak azért, mert más vagyok, noha ez nem igaz.

Az ausztrál származású fiatalember megírta azt is, hogy élete új szakasza kezdődik el. Mostantól nem hajlandó bocsánatot kérni azért, kit szeret. “Meguntam a bizonytalanságot, a szégyenérzetet, a félelmet. Senkinek nem lenne szabad így éreznie saját maga miatt, különösen amikor olyan sok szépet kínál az élet.

Colin Jackson

Colin Jackson

Augusztus végén váratlanul előbújt a Wales-i származású rövidtáv- és gátfutó Colin Jackson. A férfi egy svéd televíziónak mesélt, szinte mellékesen szexuális orientációjáról, miközben a Rainbow Heroes című sorozatot népszerűsítette.

Miért várt ennyi éven át? “Az, ahogyan közelítettél a témához, mint például hogyan hatott a magánéletem a sportkarrieremre, a felkészülésre, a belevitt érzelmeimre, nagyban eltér attól, ahogy korábban feltették nekem direktbe a kérdést, meleg vagyok-e? Őket ebben az egészban csak a címlap és a szenzációhajhászás érdekelte” – mesélte a felvételt készítő riporternek.

Colin Jackson szép karriert tudhat maga mögött. Olimpiai ezüstérmes, kétszeres világbajnok és 110 méteres férfi gátfutásban tíz éven át ő tartotta a világrekordot.

Aaron Carter

Az énekes zenei karrierjét a Backstreet Boys egyik tagja, Nick Carter öccseként kezdte. 10 millió albumot adott el világszerte és négy stúdióalbumot jelentetett meg. Végül idén nyáron a közösségi médiában coming outolt, ahol a rajongóival osztotta meg érzéseit: “Van valami, amit szeretnék elmondani, amit fontosnak érzek magam és az identitásom szempontjából, és ami életem felében nyomta a mellkasomat. Nem szégyellem, de ettől még ez egy súly, amit cipelnem kell és most szeretem letenni. Amikor 13 éves lettem, észrevettem, hogy a fiúkat és a lányokat is vonzónak találom. Évekig nem gondoltam ebbe bele. Aztán 17 éves koromban, miután volt néhány kapcsolatom lányokkal, jött egy fiú, akihez nagyon vonzódtam, akivel együtt nőttünk fel, és akivel végül a fiúkkal is tapasztalatot szereztem. Számomra a zene mindig is egy szentély volt. A stúdió volt a biztos kikötő. De a legvégső cél az, hogy elégedett legyek.

Etta Ng

Etta a világhírű színész, Jackie Chan házasságon kívüli kapcsolatból született. Édesanyja pedig Elaine Ng egykori hongkongi szépségkirálynő. Szivárványos fotót posztolt az Instagramon a #lgbtqai, #lgbt, #lesbian és #androgynous hashtagek kíséretében. A kommentek között azt írta, meglepődött, milyen sok támogató hozzászólást kapott, miután leszbikusként outolt. A hírek szerint egy 30 éves, kanadai származású nővel él együtt Hongkongban. Barátnője közös fotót is megosztott az Instagramon, amelyhez azt írta, hogy még sosem találkozott olyan emberrel, mint Etta.

Aidan Faminoff

„Those who live with courage may not live forever, however those who live in fear do not live at all” So I guess this is the last step.. After hiding this for years I finally feel comfortable in my own skin, to be who I truly am. It has been emotionally tough not being able to talk about it with anyone but I feel ready. To the people who don’t know, I am gay. It’s weird and unsettling that I have to classify myself. It’s time for people to know and I’m proud of it. Since being in Florida, I have been open with everyone here and it has been the best experience of my life. Not looking for attention or sympathy just wanted to get this off my chest and finally express how happy I am to be me. Love you all 💚 #nationalcomingoutday

Aidan Faminoff🌈🇨🇦 (@aidanfaminoff) által megosztott bejegyzés,

A 19 éves egyetemi sportoló a kanadai LMBTQ közösség egyik ikonja. A nyíltan meleg fiatalember a 2016-os olimpiai felkészülés során bronzérmet nyert hazájában. A műugró az OutSports magazinnak mesélt coming outjáról: “Hatodikos korom óta tudom, hogy meleg vagyok. Egyetemista koromig senkinek sem tudtam beszélni erről. Össze voltam zavarodva, hogy miért a férfiak vonzanak. A barátaimmal mindig a gimi környékén lógtunk, és rosszul voltam tőle, ahogy fütyülnek a jó csajok után és kibeszélik őket. Üvölteni akartam, mert nyíltan szerettem volna beszélni magamról és arról, hogy engem a pasik vonzanak. Egyszerűen csak szerettem volna megosztani az érzéseket, amik csak gyűltek bennem.

Mark Foster

Mark Foster

Több évtizednyi hallgatás után Mark Foster idén novemberben döntött úgy, nem marad többé néma. A 47 éves brit úszó és BBC-szakkommentátor, egy interjúban elismerte, hogy a férfiakhoz vonzódik. “Nem mondhatnám, hogy bárki erőltette volna az előbújásomat. De mindig csak halogattam. Az állandó féligazságok és önmagam megtagadása csak fájdalomhoz vezettek” – nyilatkozta a The Guardiannak.

47 éves, középkorú férfi vagyok, aki egy ideje nem versenyez. És még csak nem is én vagyok az első meleg férfi, aki előbújik. Gareth Thomas és Tom Daley már kitaposták előttem az utat.” Foster hozzátette, hogy bár sokszor kerülgette a témát – hiszen számos LMBT-kötődésű kezdeményezést támogat -, mostanáig képtelen volt rászánni magát, hogy kiálljon a nyilvánosság elé.

Vajon a hosszú éveken át tartogatott titok befolyással volt karrierjére? Úgy érzi határozottan. “Ha egy életen át menekülsz az igazság elől, az hatással van rád. Vesztettem el versenyeket, de törtem is meg világrekordokat pár századmásodpercekkel. Lehet, ha mindeközben ez nincs elfojtva a felszín alatt, még többre lettem volna képes, akár olimpiai érmet is szerezhettem volna.

Ada Colau Ballano

Ada Colau Ballano

Az évet Ada Colau Ballano előbújása zárta. Barcelona polgármestere – egyben első női városvezetője – olasz származású barátnőjével akkor ismerkedett meg, amikor egy rövid ideig Olaszországban tanult. Colau elmondása szerint ez a kapcsolat nagyon fontos volt számára. Családja nagyon elfogadóan viszonyult hozzá, “tökéletesen normális volt” a fogadtatás. “Sok meleg barátom van, a környezetemben ez a mindennapok része. Hogy a coming out hátrányos lehet a karrieremre? Ilyesmi eszembe se jutna. Modern társadalomban élünk, ahol mindenki azt szeret, akit akar, amíg tiszteletben tartja a többieket” – mesélte az interjúban.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin