Hírek

2016 LMBT-krónikája – 1.rész

Mozgalmas volt a 2016-os év is. Az elmúlt esztendő első félévének rövid összefoglalója a szivárvány jegyében. A második félév ITT.

JANUÁR

– A USA-ban már hat állam döntött az átnevelő terápiák betiltása mellett, és januárban Hawaii is csatlakozott. A törvény értelmében nem lehet ilyen jellegű terápiákat tartani, és az iskolákban a tanárok sem győzködhetik a diákokat, hogy heterónak lenni sokkal jobb, mint melegnek.

 

 

– Megválasztották Tajvan első női elnökét. Caj Jing-ven nyilatkozataiban kiállt az LMBT közösség, illetve a házassági egyenlőség mellett. A tavalyi tajpeji pride előtt elhangzott beszédében komoly jövőbeli változásokra utalt: “A szeretet szemében mindenki egyenlő. Adassék meg mindenkinek a szeretet és a boldogságkeresés szabadsága! A nevem Caj Jing-ven és én támogatom az egyenlő házasságot.”

FEBRUÁR

– A portugál parlament az elnöki vétóval szembeszállva ismét az azonos nemű párok örökbefogadáshoz való jogát garantáló törvényt hozott, amit már köteles aláírni Anibal Cavaco Silva elnök is. Portugáliában 2010 óta hazásodhatnak össze az azonos nemű párok, de az örökbefogadás tiltva volt eddig számukra, a párok egymás gyerekeit sem fogadhattak örökbe.

 

MÁRCIUS

– A Nemzetközi Pszichiátriai Szervezet (WPA) márciusban megjelent tanulmánya az átnevelő terápiákat tudománytalannak, etikátlannak, hatástalannak és károsnak ítélte meg. “Nincs tudományos bizonyíték, hogy a szexuális orientáció megváltoztatható lenne” – áll a WPA jelentésében. Habár az Egyesült Államokban a legálisan praktizáló pszichiátereknek be van tiltva az átnevelő terápia használata, sok illegális, a vallásszabadságra hivatkozó szervezet használja a mai napig, pedig ezek az eljárásokat az összes fontos orvosi és pszichológiai társaság áltudományként jegyzi.

– Megtartották Ciprus első meleg esküvőjét. Alig 18 éve dekriminalizálták a homoszexualitást Cipruson, de a szigetországban már meg is tartották az első meleg esküvőt. Marios Frixou és Fanos Eleftheriades ciprusi görög szokásoknak megfelelően kötötte össze az életét. A friss házasok első táncukat tradicionális görög dalokra ropták, miközben a vendégeknek sült malacot szolgáltak fel. Az estén a vendégek pénzzel teli borítékokkal járultak hozzá a pár közös életének következő fázisához.

 

Fotó: AP Photo/Petros Karadjias

 

– Magyarországon kívül mind a 27 EU-tagállam képviselői megszavazták a javaslatot, amely szerint nagyobb hangsúlyt kell fektetni az LMBT jogokra és egyenlőségre. Korábbi ellentétes véleményük ellenére a nálunk valamivel konzervatívabb országok – Lettország, Litvánia és Lengyelország – képviselői is úgy döntöttek végül, hogy megszavazzák az egyezséget, amit Orbán Viktor megvétózott. A kormány által kiadott sajtónyilatkozat szerint “Magyarország nincs abban a helyzetben, hogy részt vegyen az LMBTI egyenlőség növeléséért folytatott akciókban.”

ÁPRILIS

– Európában először került transz modell a Men’s Health címlapjára. A 23 éves Ben Melzer egy versenyen indult, ahol több fitneszmodell közül őt választották ki győztesként, hogy az áprilisi szám címlapján szerepeljen. A magazinban egy interjú is található Melzerrel, ahol többek közt arról is beszél, hogy milyen volt felnőnie, és hogy sosem érezte jól magát a bőrében az átalakulása előtt.

 

 

– Kolumbiában is győzött a házassági egyenlőség. A döntés nem volt teljesen váratlan, mert a helyi alkotmánybíróság már évek óta vitázott egy beadványon, amit négy azonos nemű pár nyújtott be hozzájuk, és amely szerint alkotmányos joguk lenne a házassághoz. Dél-Amerikában Kolumbia a negyedik ország, ahol megvalósult a házassági egyenlőség: Argentínában 2010, Brazíliában és Uruguayban pedig 2013 óta házasodhatnak az azonos nemű párok.

MÁJUS

– “Büszke katolikus arab” lett a Miss Trans Izrael szépségverseny győztese. A 21 éves Ta’alin Abu Hanna így hivatkozott magára, amikor a győzelméről beszélt – a vallási ellentétekkel és szélsőséges konzervativizmussal teli Közel-Keleten pedig valóban nem semmi, amikor egyszerre találkoznak ezek a kategóriák, ráadásul egy transz szépségversenyen.

 

 

– Már egy ideje lógott a levegőben, hogy a katolikus egyház ellenzése mellett is Olaszország engedélyezni fogja az azonos neműek bejegyzett élettársi kapcsolatát. A Szenátus után az Alsóház május 11-én szavazta meg a törvényjavaslatot, így egy 30 éves civil mozgalom teljesedett ki az országban. Az uniós országok közül az egyik utolsóként  fogadta el Olaszország az azonos neműek együttélésének valamely formáját: így a bejegyzett élettársi kapcsolat már ott is minden párra érvényes. Az ország sokáig ellenállt bármilyen kezdeményezésnek a katolikus gyökereire hivatkozva, de végül teret engedtek a 30 éve indult civil mozgalomnak, amely először foglalkozott a kérdéssel.

 

 

– Beiktatták az USA új, nyíltan meleg hadügyminiszterét. Eric Fanninget Barack Obama jelölte a szárazföldi erők minisztériumának élére, azonban a republikánus többségű Szenátus többször is késleltette hivatalba lépését – a múlt héten végül egyhangúlag megszavazta a testület a beiktatását. A jelölés azért is volt szimbolikus jelentőségű, mert a szexuális irányultság hadseregbeli eltitkolását szorgalmazó “Don’t Ask Don’t Tell” alapelvet öt évvel ezelőtt éppen Obama javaslatára törölték el.

JÚNIUS

– Omar Mateen június 12-én három lőfegyverrel jelent meg az orlandói Pulse nevű bárban, és miután lövöldözni kezdett, nem engedte ki az embereket az épületből. Az esetről akkor szerzett tudomást a rendőrség, amikor többen segélyhívásokat kezdeményeztek búvóhelyeikről; a túszdráma három órán át zajlott. A rendőrök végül belehajtottak az épület oldalába egy teherutóval, hogy megzavarják Mateent, akit végül rövid tűzpárbaj után sikerült lelőniük. Az Egyesült Államok történetének legnagyobb gyűlölet-bűncselekményének számító tömegmészárlásban 49-en életüket vesztették és 53-an megsérültek.

 

 

– Visszavonta a magyar kormány a bejegyzett élettársi kapcsolat módosítására vonatkozó törvényjavaslatát. A módosítás szerint a bejegyzett élettársi kapcsolatban élő párok sok olyan jogukat elvesztették volna (néhány kötelezettség eltörlésével együtt), amelyek hivatalosan egyeznek a házasságban élő párokéval. Az új verzió lehetővé tenné, hogy bármely törvény eltérően kezelje a házastársakat és a bejegyzett élettársakat. Ez érintené a bejegyzett élettársaknak jelenleg biztosított valamennyi jogot pl . a vagyonjog, az öröklési jog, az adózás vagy a bevándorlás területén.

– 31 ország nagykövetsége köszöntötte közösen a Budapest Pride-ot. „Elutasítjuk és elítéljük az erőszak és a diszkrimináció minden formáját, amelyet az emberek szexuális orientációja és nemi azonossága miatt követnek el bárhol a világon. Az ilyen alapon elkövetett diszkrimináció összeegyeztethetetlen az Egyesült Nemzetek, az Európa Tanács és az Európai Unió erre vonatkozó törvényhelyeinek előírásaival. Üdvözlünk minden olyan nemzetközi, regionális és a nemzetek szintjén megjelenő pozitív fejleményt, amely szembeszáll az emberek szexuális orientációja és nemi azonossága miatti erőszakkal és diszkriminációval. Arra bátorítunk minden országot, hogy tegyenek további lépeseket az emberi méltóság és egyenlőség érdekében az egyének szexuális orientációjától vagy nemi azonosságától függetlenül.”

 

Fotó: Origo

 

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin