Hírek

2014 legfontosabb coming outjai

Elmúlt már az az időszak, amikor szenzációszámba ment, ha egy híresség nyilvánosan is felvállalta a saját neméhez vonzódást. Szép példája ennek a mögöttünk álló év és bízunk benne, hogy 2015 még több meglepetést tartogat majd számunkra. Hiszen a láthatóság, a bátor vállalás mindig is az egyik leghatékonyabb eszköz volt a felvilágosításban és a homofóbia elleni harcban. Cikkünkben összefoglaljuk kik lepték meg – vagy pont, hogy igazolták a sejtéseket és pletykákat – 2014-ben a világot.

Kristian Nairn

Kristian Nairn

A világ java a Trónok harca című sorozat Hodorjaként ismerhette meg a férfit, akinek márciusi bejelentése mindenkit váratlanul ért. Bár állítása szerint a melegség életének csak egy apró területét határozza meg, úgy érzi és tapasztalja, hogy olyan időket élünk, amikor mindenkinek ki kell állnia. Előbújásával azt is szimbolizálni szeretné milyen sokféle az LMBTQ-közösség.

Djuan Trent

Djuan Trent 2011-ben a Miss America döntőjében

Bár a hölgy neve legtöbb olvasónk számára valószínűleg semmit nem mond, a huszonhét éves amerikai szépség mégis történelmet írt. Miss Kentucky 2011-ben nem kapott koronát a Miss America döntőjében, a meleg közösség szívébe idén februárban azonban beírta magát, hiszen – miután Kentuckyban nem sikerült megvalósítani a házassági egyenlőséget – blogbejegyzésében kimondta, hogy a nőket szereti. Ezzel ő lett az első coming outolt szépségkirálynő.

Ellen Page

Ellen Page

A 2007-ben a Juno című filmmel Oscar-jelölésig jutó Ellen Page már korábban is számtalanszor került a pletykák középpontjába. Idén azonban egy meleg és leszbikus fiataloknak szervezett Las Vegas-i konferencián úgy döntött felvállalja másságát: “Itt vagyok, mert leszbikus vagyok. Belefáradtam a bújkálásba. Éveken át szenvedtem, mert féltem őszinte lenni. Sérült az elszántságom, sérült az egészségem és sérültek a kapcsolataim.”

Connor Franta

Connor Franta

A YouTube-sztár az egyik legfiatalabb és egyben az egyik legújabb a listán, előbújásáról mi magunk is azonnal beszámoltunk. A huszonkét éves srác 2014-re ért el odáig, hogy elfogadta, ki is ő valójában és most már boldogan tud együtt élni ezzel a tudattal. Először a tükör előtt állva saját magának “ismerte be” többször is melegségét, aztán elkezdte elmondani barátainak és családtagjainak is. Coming out videója már több, mint ötmillió kattintásnál jár.

Tom Luchsinger

Luchsinger bemelegítés közben

Az amerikai profi úszó levélben vallotta be, hogy a férfiakat szereti. A tavalyi amerikai úszóbajnokságon Luchsinger 200 méteres egyéni pillangóban lett országos bajnok és részt vett a barcelonai világbajnokságon is. Ugyanebben az évben az Atlantic Coast Conference Az Év Úszójának választotta. Egyik legnagyobb eredményének mégis azt tekinti, hogy végre fel meri vállalni önmagát. Vallomásának magyar fordítását itt olvashatjátok.

Rob Kearney

Rob Kearney

A huszonöt éves férfi tavaly indult A Világ Legerősebb Embere címért és kiemelkedő teljesítményével a második helyezést vihette haza. Idén, október végén ugyanez a fiatalember életének egy eddig titokban tartott szeletét is megosztotta a nyilvánossággal: boldog párkapcsolatban él egy másik férfival. Ezzel a lépésével Kearney lett az első hivatásos, aktív erőember, aki felvállalja homoszexualitását. A kép jobb oldalán élettársa, Joey Alexio látható, aki “a nehéz időkben is okot adott a mosolygásra.”

Ian Thorpe

Ian Thorpe

Egyértelműen kijelenthetjük, hogy 2014 a sportvilág coming outjainak nagy éve volt. Közülük is a legkiemelkedőbb talán Ian Thorpe, az ausztrál olimpikon előbújása. A férfi júliusban, élő adásban jelentette ki azt, amiről korábban éveken keresztük mentek a spekulációk, annak ellenére is, hogy 2012-es önéletrajzi könyvében még tagadta a pletykákat. Családja és legközelebbi barátai elé is csak idén nyáron állt ki. Úgy érezte nem bújkálhat tovább és sikerült megbékélnie önmagával. “Jó példát akarok mutatni a fiataloknak” – nyilatkozta júliusban a 2000-es és 2004-es olimpiákon összesen öt arany, három ezüst és egy bronzérmet nyerő úszó.

Patricia Yurena

Patricia Yurena Rodriguez

Djuan Trent év eleji előbújása úgy látszik nem volt hiábavaló, más volt szépségkirálynőnek is erőt adott a kiálláshoz. A Miss Spanyolország szépségversenyt 2008-ban és 2013-ban is magabiztosan megnyerő latin szépség augusztusban egy egyébként coming outra ritkán használt helyen, Instagramon tette nyilvánvalóvá, hogy a lányok jönnek be neki. Később Twitteren köszönte meg a rengeteg pozitív kommentet és támogatást.

Andreja Pejic

Andreja Pejic

A bosnyák származású modell különleges helyet foglal el különleges listánkon. A New York magazin címlapján és luxusmárkák arcaként felbukkanó lány júliusban hozta nyilvánosságra: transznemű nőként éli életét. “Megérdemeljük ugyanazt a tiszteletet, mint bárki más emberi lény ezen a bolygón.” Vallomásával azt is bizonyítani akarja, hogy a nemkorrekciós műtét után ugyanúgy lehet valaki boldog és sikeres.

Thomas Hitzlsperger

Thomas Hitzlsperger

A müncheni születési visszavonult profi focista a Die Zeit német nyelvű magazin hasábjain búj elő januárban. Coming outjával hozzá kívánt járulni ahhoz, hogy minél többen merjenek beszélni a kérdésről a profi sportolók között is. Mint azt a korábbi példák mutatják, erőfeszítése nem volt hiábavaló.

Edgars Rinkēvičs

Edgars Rinkevic

Listánk nem lenne teljes Lettország külügyminiszterének coming outja nélkül. A politikus novemberi angol és lett Twitter-bejegyzésében vállalta fel másságát: “Büszkén jelentem be, hogy meleg vagyok. Mindenkinek sok szerencsét.” Előbújása a volt szovjet tagköztársaság és még mindig igen homofób Lettországban különösen nagy tettnek számít.

Lakner Zoltán

Lakner Zoltán

Ha már politika, nem mehetünk el szó nélkül egy bátor magyar coming out, Lakner Zoltáné mellett sem. Az országosan ismert politikai elemző Facebook-bejegyzésben írt arról, hogy meleg, pár nappal a Budapest Pride megnyitója előtt, június végén. “Élem az életem, melegként, családban, mert nekem így jó. Nem egy nagy dolog. Nem bujkálok. Szerintem rendben van, ha másnak másként jó. Ahogy látom, sokak kellemetlen hobbija mások életében turkálni; ha valaki”aberráció” után kutat, inkább errefelé keresgéljen. Hogy most mégis szóba hozom magam, annak az az oka, hogy szép lassan eljutottam a pontig – lehetett volna ez korábban vagy később is -, hogy azért legalább annyit mondani kellene: hé, itt engem is sértegetnek! Nem fogok a fal mellett osonni azért, mert képmutatók papolnak erkölcsről és pont beleesek a szórásba.”

Véleménye szerint szexuális orientációtól függetlenül mindenkinek joga van a törvényes kapcsolathoz, családhoz és annak jogi védelméhez is. “Nyilván nem lesz könnyű, de ezután sem szeretném a nyilvánosság elé tárni a magánéletem – ellentétben egyes kereszténységre, családra és erkölcsre visszakézből hivatkozó politikusokkal (nem mellesleg ugyanők azok, akik egy-egy bulvárriport után a bulvárt ostorozzák). Nem leszek másmilyen, mint eddig. Egykor sok időmbe telt megtalálni önmagam, nem kezdem elölről 🙂 Mégis fontos volt legalább ennyit mondani, hogy arra biztathassak: nem kell a sértéseket eltűrni. Nem áll melléd senki, ha nem állsz ki magadért” – zárta akkor bejegyzését.

Tim Cook

Tim Cook

Az egyik legnagyobbat idén egyértelműen az Apple vezérigazgatójának, Tim Cooknak a coming outja szólt. „Hadd fogalmazzak világosan: büszke meleg vagyok és ezt az Istentől kapott egyik legnagyszerűbb ajándéknak tartom” – kezdte bejelentését október végén. „Nem tartom magam aktivistának, de rájöttem, mennyit profitáltam olyan áldozatokból, amelyeket mások hoztak meg. Így ha valaki attól, hogy az Apple vezérigazgatója meleg, könnyebben jut dűlőre magával, jobban viseli a magányt vagy inspirációra talál, akkor megéri feladni a titkolózást.” – beszélt motivációjáról Steve Jobs utóda. Cook fontosnak tartja, hogy az általa vezetett cég mindig is az emberi jogok és az egyenlőség mellé állt és ez teljesen független az aktuális vezető nemétől, bőrszínétől vagy szexuális orientációjától.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb