Nagyvilág

20 éves mélyponton a briteknél az új HIV-fertőzöttek száma

Közzétette 2019-es statisztikáját a brit egészségügyi minisztérium az újonnan diagnosztizált HIV-fertőzések számáról és a szigetország adatai bizakodásra adnak okot.

Eszerint tavaly 1700 meleg és biszexuális férfiról derült ki, hogy HIV-pozitív, amely 10 százalékos esés az előző évhez képest. 2000 óta nem volt ilyen alacsony a szám, amikor 1500 fertőzöttet szűrtek ki az említett csoportból.

A BBC News információi szerint a heteroszexuálisok között 1600 új HIV-vel élőtt diagnosztizáltak 2019-ben – a két csoport közötti különbség még soha ilyen alacsony nem volt.

Minek köszönhető a látványos esés a meleg és biszexuális férfiak között? Mivel 2019-ről van szó, így a koronavírus járvánnyal ez nem hozható összefüggésbe. Egészségügyi szakemberek szerint a siker kulcsa az óvszerhasználat népszerűsítésében, az egyre elterjedtebb PrEP-használatban és a HIV-szűrés fontosságának hangsúlyozásában keresendő.

Dr. Valerie Delpech, a minisztérium HIV-ért felelős részlegvezetője hozzáfűzte, bíznak benne, hogy erőfeszítéseiknek köszönhetően 2030-ra sikerül teljesen felszámoni a HIV-terjedését Nagy-Britanniában.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb