Színes

20 év alatt 1300%-kal nőtt Amerikában a “meleg vagyok?” keresések száma

 

A Cultural Currents Institute megvizsgálta a Google-keresések trendjeit 2004 és 2023 között, és azt találták, hogy az Egyesült Államokban ebben az időszakban 1300%-kal nőtt a szexuális orientációra való keresések száma.

Az adatok vizsgálatakor olyan keresésekre szűrtek rá, mint “meleg vagyok?”, “leszbikus vagyok?”, “transznemű vagyok?”, “hogyan bújjak elő?”; valamint a “nembináris” kifejezés gyakoriságát is megnézték.

Az elemzés szerint a konzervatívabb beállítottságú államok a “legrejtőzködőbbek”. Meglepő módon Utah került az első helyre az országban a “meleg vagyok?”, “leszbikus vagyok?” és “transznemű vagyok?” kifejezésekre való keresésben. Az államot Iowa, Indiana, Nyugat-Virginia és New Hampshire követi a “meleg vagyok?”-keresések gyakoriságát tekintve. A “leszbikus vagyok?”-keresések esetében pedig Utah államot Connecticut, Kentucky, Washington és Colorado követi.

“A regionális különbségek jelentősek; az önvizsgálat és önfelfedezés földrajzi térképe rajzolódik ki Amerika-szerte” – olvasható az elemzésben. “Utah, mely egy hagyományosan konzervatív társadalmi értékrenddel rendelkező állam, meglepő módon öt keresőkifejezés-kategóriából háromban is az első helyen áll. Ez arra utalhat, hogy az ottani internetezők körében jelentős az identitás megkérdőjelezése. Ezt valószínűleg a személyes érzések és a társadalmi elvárások közötti konfliktus okozza”.

A “Meleg vagyok?” keresőkifejezés gyakorisága az Egyesült Államokban. Kép: Cultural Currents Institute

Különösen érdekes ez az elemzés, hiszen Amerikában számos konzervatív berendezkedésű államban olyan jogszabályokat hoznak, amelyek az LMBTQ közösség tagjait, különösen a transznemű fiatalokat célozzák meg. Az American Civil Liberties Union szerint csak ebben az évben rekordszámú, 490 LMBTQ-jogokat megnyirbáló törvényjavaslatot nyújtottak be legalább 45 államban. Ötvenhét közülük már törvényerőre emelkedett.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb