Életmód

15 éves a Magnum

15 éve indult útjára Budapest és Magyarország első meleg szaunája, amely az idő során a fővárosi meleg élet egyik megkerülhetetlen helyszíne lett. A születésnap alkalmából áttekintettük, honnan indult ez a családias, diszkrét, folyamatosan megújulni tudó hely.

Ha úgy vesszük, a Magnumot a hiányérzet szülte. Kerekes János, az alapító 1995-ben jött Magyarországra dolgozni, akkor a melegek leginkább a Rudas-, a Rác-, a Király- és a Gellért Fürdőkben tudtak ismerkedni. Jánosnak tetszett ez a világ, bár hiányzott neki a külföldön látott meleg szaunák nyújtotta biztonság és diszkréció. 2000-ben kezdett komolyabban foglalkozni azzal, hogy Budapesten is meghonosítsa a külföldön jól bevált formulát.

IM000587

János a felújítások kezdetén

A megfelelő helyet nem is kellett sokáig keresnie. Megtudta, hogy eladásra kínálják a Mária utca és a Csepreghy utca sarkán lévő Magnum Fitnesz és Boksz Klub, amelyet aztán meg is vett. Az átalakítások során a fitneszgépek megmaradtak, csakúgy, mint a hely neve.

A 2001. májusi nyitás után hamar népszerű lett a Magnum a fővárosi és vidéki melegek és biszexuálisok körében. Akkor viszont még nem volt ilyen nagy, mint ahogy ma ismerjük: a kezdetekkor a Tv-szobától a Crusing pince lépcsőjéig terjedő terület volt csak használható. A kis alapterület szülte azt is, hogy egy-egy nagyobb forgalmú napon a törülközőket már a szaunában kellett szárítani. A kezdeti éveket a káosz jellemezte: a székek hamar tönkre mentek, a térelválasztónak bélésanyag volt felhasználva.

IM000615

A frissen elkészült Magnum Szauna a kezdetekkor

De a Magnum Szauna töretlen sikere azt eredményezte, hogy volt lehetőség arra, hogy fejlődjön: először megújult a fitneszterem, majd létrejött crusing pince, amit a Szeráj kialakítása és az öltözők renoválása követett, míg legutoljára a felső szinten egy wellnes részleg lett kialakítva. A lelkesedést a 2008-as bombatámadás sem szegte, így nemcsak az alapterület bővült, hanem a szolgáltatások köre is.

A szauna sikerre arra ösztönözte Jánost, hogy elindítsa a Na végre! című újságot és a Pure Party sorozatot, valamint hogy megvásárolja a gaypoint.hu és a hotbull.hu nevű társkereső oldalakat, továbbá, hogy a pozitivan.hu-n felhívja a figyelmet a biztonságos szexre.

A Magnumot a tisztaság, a biztonság, a baráti kiszolgálás, a diszkréció és a befogadás jellemzi, a törzsvendégek pedig a családias légkör miatt szeretnek visszajárni. János büszke az elmúlt 15 évre és a folyamatos fejlődésre. Reméli, hogy még nem érték el a csúcsot, vannak tervek a fejlesztésre, de az még a jövő zenéje.

Previous post

Ókori Hellász: a homoszexualitás aranykora?

Next post

Sikeresen megszavazta az EU az új LMBT-jogi egyezményt